Učenici OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ učili o „solarnom kuvanju“

Nastavno osoblje i učenici Osnovne škole (OŠ) Mileva Lajović Lalatović“ Nikšić danas su imali priliku da saznaju sve o „solarnom kuvanju“.

Na radionici u dvorištu škole na suncu su pripremali kafu, bareno povrće, rižu, kokice, a prisutni su ustvrdili da to pripremljeno uz pomoć solarne energije ima ljepši ukus i miris.

Radionicu je organizovalo Nevladino udruženje (NVU) „Putevima predaka“, uz podršku Fondacije Petrović Njegoš, nikšićke Turističke organizacije i orgaizacije „Kuvajmo na suncu“.

„Putevima predaka“,naglasili su, ekološko je udruženje i organizovanjem događaja koji promovišu očuvanje životne sredine žele napredovati i edukovati zajednicu kako bi zajedno pronašli najbolji model za zeleniu i čistiju okolinu.

„U današnjem svijetu u kojem težimo ekološkim rješenjima i održivom načinu života, sve više ljudi okreće se alternativnim metodama kuvanja. Jedan od tih metoda je solarno kuvanje, koje donosi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode pripreme hrane. Jedna od ključnih prednosti solarnog kuvanja je smanjenje troškova energije za pripremu hrane. Solarna energija je besplatna, što znači da nema potrebe za trošenjem novca na tradicionalne energente poput drva, uglja ili plina. Ova metoda kuvanja takođe ima značajan ekološki uticaj, jer ne emituje CO₂ i druge štetne gasove u atmosferu, čime doprinosi očuvanju naše planete“, navode iz Udruženja.

Cilj organizovanja radionice Kuvanje na suncu u Nikšiću ima da upozna učesnike sa uštedama energije kao i mogućnostima pripremanja hrane na otvorenom prilikom boravka na kampovanju ,u katunima, školskim dvorištima pa čak i na plažama jer efekat emisije štetnih gasova je ,,nula”.

„U saradnji sa Božinom Komatinom direktorom NVO „Kuvanje na suncu“ koji na izuzetan način učesnike uvodi u svijet solarnog kuvanja i obučava kako na sasvim jednostavan način možemo sebi pripremati hranu na suncu .Ovo je vrlo zanimljiva tema i radionica prije svega za ljude koji žive na katunima, planinare,l jubitelje avanturističkog duha koji provode u prirodi kampujući jedan i više dana. Prije svega zanimljivo je edukovati nastavnike i djecu kako bi kroz van nastavne aktivnosti i eko sekcije približili mladima mogućnosti korišćnja sunčeve energije“,navode iz NVU „Putevima predaka“ .

Komatina je na radionici rekao da projektovanje ,,solar kukera“ ili, kako ih zove, solarnih pećnica, i te kako ima veze sa njegovom strukom, jer je usko specijalizovan za energetiku, odnosno, projektovanje sistema za grijanje i hlađenje prostora.

Kako je objasnio, u zavisnosti od tipa solarne pećnice u nekima možete da kuvate hranu, grilujete je, pržite ili pečete. Ukoliko imate dvije vrste solarnih pećnica, možete pripremiti, praktično, svako jelo – kačamak, cicvaru, proju, meso i krompir.

foto:NVU „Putevima predaka“

NIKŠIĆ PROGNOZA