„U zemlji koja ima ambiciju da bude sljedeća članica EU odnos prema Romima mora da se promijeni“

Mi u Evropskoj uniji (EU) uvijek pričamo da romska djeca doživljavaju mnogo diskriminacije, a u zemlji koja ima ambiciju da bude sljedeća članica EU to mora da se promijeni, kazala je ambasadorka Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je to rekla na današnjoj konferenciji u Evropskoj kući pod nazivom „Pozicija djevojčica i žena u romskoj i egipćanskoj zajednici“.

Istakla je da se Romi muče da dobiju posao ili zdravstenu njegu kao i da su žrtve govora mržnje i skrivene diskriminacije.

„Često čujemo da su romske zajednice zasnovane na tradiciji, međutim ima razlike između tradicije i zlostavljanja“, poručila je Popa.

Ona je istakla da je lično posjetila neke romske zajednice i navela je da mnoge djevojčice zapravo krenu u školu međutim, kako kaže, porodice ih kasnije ispišu.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Srđan Pavićević naglasio je da „danas pričamo o jednom specifičnom problemu“, pogotovo u zemljama koje se zalažu za put od jedne do druge tačke.

On je kazao da će na današnji dan pokušati da identifikuju neke slabe tačke koje se tiču, kako je naveo, začaranog kruga.

„Taj začarani krug počinje obrazovanjem, 90 odsto ljudi iz ove populacije djelimično ili uopšte ne završi osnovnu školu“, dodao je Pavićević.

Istakao je da 17 odsto Roma završi u brakovima prije 15. godine, a njih 30 odsto stupi u brak prije 18. godine.

„Za današnji dan imamo podatke za 2000 Egipćana i 6000 Roma. Ovaj popis bi trebao dati nove podatke koji će nas približiti realnom stanju“, rekao je.

On je precizirao da od njih 120 svaki peti biva zloupotrijebljen jer rade, kako je naveo, poslove za koje ne znaju ni potrebu ni cilj.

„Taj rad je apsolutna zloupotreba pa oni koji ih zloupotrijebljavaju ih koriste za poslove od prosjačenja do prostitucije“, kazao je Pavićević.

Napomenuo je da je činjenica da oni pokušavaju i rade sve u njihovoj moći da otkriju, kako je naveo, pravi recept kako se približiti ovoj populaciji i kako napraviti što kvalitetniju inkluziju.

„A naša obaveza je da sve njih preselimo u vrtiće, dispanzere i sigurne kuće da bi pokazali da smo mi zrelo društvo – da zaštitimo one kojima treba zaštita“, zaključio je Pavićević.

Foto: Jovan Mrdak/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA