Raonić ponovo izabran za generalnog direktora RTCG-a

Savjet RTCG-a ponovo je za generalnog direktora Javnog servisa izabrao Borisa Raonića, i to nakon što je Viši sud donio presudu da je prethodno na tu funkciju izabran protivzakonito.

Raonić je izabran na ostatak mandata koji mu je počeo 2021. godine.

U tajnom glasanju učestvali su predsjednik i četiri člana Savjeta RTCG-a Veselin Drljević, Filip Lazović, Predrag Miranović, Amina Murić i Naod Zorić.

Raonić je dobio četiri glasa podrške, jedan listić je bio nevažeći.

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević je kazao da su imali četiri prijavljena kandidata.

„Prije nego ustanovimo listu, imali smo četiri kandidata sa konkursa: Milutina Stijepovića, Srdjana Čovića, Borisa Raonića i Nikolu Markovića“, kazao je Drljević.

Članica Savjeta RTCG-a Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu.

Glasanjem je odlučeno da sjednica ipak bude otvorena za javnost, a glasalo se na predlog Amine Murić koja je predložila da se sjednica zatvori za javnost kako bi se, kako je rekla, izbjegli spinovi i tumačenja.

Željko Mićović iz pravne službe je, nakon što su konstatovane prve dvije tačke dnevnog reda i kada se prešlo na treću koja podrazumijeva raspravu i izjašnjavanje u vezi sa odlukom o imenovanju generalnog direktora, pojasnio opcije.

On je ponovio da Savjet, na osnovu odluke Višeg suda, prilikom odlučivanja ne može isključiti Raonića iz odlučivanja o novom imenovanju i naglasio da nijednom riječju nije potencirao, niti sugerisao da se glasa za Raonića.

„Pravna posljedica poništaja ranije odluke je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa. Tužbom nije insistirano na ponavljaju konkursa“, rekao je Mićović.

Pravna posljedica poništenja odluke o imenovanju je ponovni izbor između kandidata sa prethodnog konkursa.

Bez odluke o poništenju konkursa na kom je Raonić izabran

Na sjednici Savjeta RTCG na glasanje je stavljeno pitanje o poništenju konkursa za izbor Generalnog direktora od 17.juna 2021. godine koji je tada rezultirao izborom Raonića.

Tri člana glasala su za, tri protiv, dok je jedan bio udržan.

Za poništenje konkursa bili su Miranović, Camović i Špajak.

Protiv te odluke glasali su Drljević, Lazović i Muric, dok je Zorić bio uzdržan.

Članovi Savjeta odlučili su da se u proceduri vrate korak unazad i da ponove glasaju na osnovu konkursa iz 2021. godine. Nakon toga opet je data pauza.

Đukanović: Raonić punopravni kandidat

Advokatica Zorica Đukanović je navela da ima nerazumijevanja medija i neadekvatnog prenošenja suštine njihovih pravnih stavova.

Ona je pojasnila da je Savjet danas izvršio presudu jer je prihvatio odluku suda da se poništi imenovanje.

 „U ponovnom postupku nakon poništaja imamo četiri kandidata i među njima je i Raonić, kao punopravan kandidat. Kakvu će odluku Savjet donijeti, ne prejudiciram“, rekla je Đukanović.

Ona je navela da je presuda izvršena time što je Savjet konstatovao i prihvatio stav Višeg suda. Insistirala je na tome da je glasanjem za to na današnjoj sjednici, odagnata mogućnost da članovi Savjeta dođu u zonu krivične odgovornosti ako bi prihvatili tumačenje pravnika da se Raonić ne može isključiti iz glasanja.

„Presuda se ne može tumačiti kako se tumači u medijima, već samo cjelovito“, rekla je Đukanović.

Pravni zastupnik Saša Vukotić kazao je da se ne može zanemariti protok vremena i da se mora uzeti u obzir da li je neko od kandidata u međuvremenu postao imenovano lice.

Đukanović je odgovorila da niko ne zna kakav će biti ishod revizije.

„Šta ako Vrhovni sud poništi odluku Višeg suda. Postoje izmijenjena okolnosti za dvije godine koje će bitno uticati na vašu odluku prilikom glasanja“,  kazala je ona.

Camović Veličković: Raonićev izbor se više ne može ozakoniti

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković istakla je da pokuša da razumije zašto advokati rade ovo što rade.

„Sa Raonićem po konkursu iz 2021. je završeno, on više nije direktor, ne možete više ozakoniti njegov izbor nanovo“, poručila je ona.

Dodala je da pravni savjetnica Zorica Đukanović implicira da Raonić jedini ispunjava uslove za ponovni izbor.

Predložila je da se nađe način da se prevaziđe nastala situacija, da li kroz VD stanje ili drugi način, ali je pozvala da se završi s pričom o Borisu Raoniću jer je, kako kaže, poslije presude suda, ta tačka stavljena ad akta.

Naod Zorić zatražio je od Pravne službe da članovi Savjeta u pisanoj formi dobiju tačan odgovor na pitanje da li smatraju da je zakonski ispravno izabrati Raonića.

Filip Lazović je pozvao da svi povedu računa kakva je uloga Savjeta i da vode računa o ophođenju „jer šta god danas uradili to radimo jer tako mislimo da treba“.

Željko Mićović kazao je da ni pravna služba ni advokatski tim nije ranije birao Raonića, već Savjet.

„Mi imamo svoj stav o presudi i tumačimo je. Kakvu god odluku da donesete, Sud je i vama i nama dao težak zadatak, jer je dvosmislena presuda, iako ja smatram da tuzbenim zahtjevima nije tražen ponovni konkurs“, istakao je on.

Drljević: Ponovni izbor ili poništenje konkursa

Veselin Drljević, predsjednik Savjeta RTCG je rezimirao – Viši sud im ostavlja dvije mogućnosti.

„Ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništenje konkursa“, kazao je on.

Camović Veličković je naglasila da neće učestvovati u glasanju ako će na stolu biti odluka da se na listi onih o kojima se glasa nađe Raonić.

Ona je to rekla nakon što je Drljević konsultovao pravnika Savjeta koji je pojasnio da se odluke donose većinom glasova prisutnih.

Drljević je kazao da je za ovaj period čovjek kojeg osporavaju napravio velike stvari.

„Ja ću glasati da on, ako nema pravnih smetnji, bude na listi kao jedan od četiri kandidata o kojima bi se poslije mogli tajnim glasanjem izjašnjavati“, rekao je Drljević.

Amina Murić je rekla da će se izjašnjavati na osnovu preporuka pravnog tima.

Lazović: Problematika koju će razmatrati Vrhovni sud

Filip Lazović rekao je da je ovo problematika pravne prirode koju će razmatrati Vrhovni sud.

„U konkretnom slučaju imamo opciju da se poništi konkurs, da se izložili riziku od tužbi za naknadu štete, a druga opcija da se vratimo u smislu procedure da se vratimo u 2021. i uzmemo papir koji smo sačinili sa ceti kandidata. Imamo i nejasnu konstrukciju u presudi. Kakvu god odluku da donesemo, biće neke konsekvence, odluka će se testirati“, ocijenio je Lazović.

Javna sjednica

Na početku sjednice Predrag Miranović je kazao da je pravo Savjeta da li će sjednica da bude tajna ili javna, te da je indiferentan prema ovom pitanju. 

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković kazala je da je obaveza ovog savjeta da radi javno, i da javnost neposredno o tome čuje.

„Javni servis u ovom momentu nema generalnog direktora. Ovo najvažnije pitanje i javnost mora biti uključena, posebno zbog predloga Raonića da se o njemu ponovo glasa“, navela je ona.

Ona je kazala da je trebalo petlje da ga stave na listu i da se o njemju opet izjašnjava Savjet. Sjednica kako je kazala, mora biti javna sjednica kako bi članovi savjeta objasnili javnosti „zašto ga stavljate ponovo na biranje iako imate nedvosmislenu pravnu presudu“.

Veselin Drljević, predsjednik Savjeta RTCG rekao je da se neće osjećati neprijatno kako god bude glasao. 

„Malo ste uranili. Molim vas da se ogradite, jer sa sjednica savjeta je uvijek tačno prenošeno“, dodao je Drljević.

Camović je kazala da mu ne smeta da se Raonić ponovo nađe na listi.

„Podržavali ste ga bez ostatka, dvije godine. Na to je stavljena tačka sudskom odlukom. On više ne može biti generalni direktor po konkursu iz 2021. Ako hoćete mimo presude da ga stavite – izvolite“, navela je ona. 

„Pritisak i odluka“

Filip Lazović kazao da postoji određeni pritisak javnosti na članove Savjeta.

„Ne smetaju mi mediji, ali dozvolite da je evidentan pritisak javnosti u kontekstu današnje sjednice“, dodao je on. 

Željko Mićović, član Savjeta, rekao je da je stav pravne službe RTCG da danas treba imenovati direktora, dakle ne ići na novi konkurs. 

Njegovo tumačenje je da izbor time ne isključuje ni odlučivanje o Raoniću. 

Pravni zastupnik Saša Vukotić rekla je da Zakon o nacionalnim javnom emiteri predviđa da na članove Savjete niko ne može da utiče.

„Vrhovni sud će dati konačan stav, mi možemo da konstatujemo presudu. Treba da se donese nova odluka na bazi onoga što vi kao komisija odluči. Mi možemo da prihvatimo izreku suda i da izaberete između prijavljenih kandidata“, rekla je Vukotić. 

Zorica Đukanović, advokat i pravni zastupnik, kazala je da će se krozreviziju pred Vrhovnim sudom će ukazati na sve nezakonitosti u presudi.

Marijana Camović je navedene stavove prokomentarisala time da pravni zastupnici RTCG iznose stav koji nije prošao na sudu.

„Vi sada nas navodite da Raonića ponovo stavimo na listu i da za njega glasamo“, rekla Camović Veličković. Za Raonića eksplicite znamo da ne može biti kandidat, dodala je ona. Camović Veličković je tražila da pojasne da li njihov stav znači da uprkos sudskoj presudi treba ponovo da se glasa o Raoniću. Znači li to, kazala je Camović, „da mi ovdje stalno treba da zastupamo Raonića“.

Odgovarajući Camović, advokatica Saša Vukotić kazala je da „ovo nije izgubljen spor“ jer, kako je kazala, slijedi revizija. 

„Ali to ne znači da niste dužni da postupate po pravosnaznoj presudi, vec je odluka o tome i stav stvar lične odgovornosti članova Savjeta“, kazala je Vukotić.

Koju god odluku donesete biće predmet sudskog spora zbog manjkavosti postupka izbora koji ste vodili, dodala je Vukotić.

Vukotić je potencirala da je Raonić imao određeni rok da podnese ostavku u Savjetu AEM, nakon što je izabran na poziciju generalnog direktora RTCG, ali da sud to nije cijeni adekvatno.

To će, navela je, biti predmet revizije koji će potencirati pred Vrhovnim sudom.

Naglasila je da ne želi da utiče na način kako će Savjet glasati, već da se nova odluka mora donijeti prema navodima presude Višeg suda. 

Želimir Mićović iz pravne službe RTCG naveo je da se presudom ne potencira potreba raspisivanja novih konkursa.

Prema njegovim riječima, on ne sugeriše ništa već samo navodi tumačenje da odlukom suda nije onemogućeno da se o Raoniću ponovo danas odlučuje.

Predrag Miranović je postavio pitanje za pravnu službu i pravne zastupnike RTCG, da se odagna dilema što je obavezujući stav suda.

„Ja sam shvatio i razumio da u ponovljenom postupku mi razmatramo preostale kandidate. Mi očekujemo od vas konkretan odgovor, jer nismo većina pravnika ovdje. Mislim da bi ušli u zonu pravljena medveđe usluge i Raoniću i RTCG ako prihvatimo sugestije da se razmatra i njegova kandidatura“, naveo je on.

Vukotić je kazala da na fonu onih prijava koje su prispjele na konkurs donese odluku koja je najbolja.

Ona je potencirala da je veliki nedostatak sto RTCG nema pravilnik o izboru generalnog diirektora.

Član Savjeta Naod Zorić tražio je da mu se dostavi stručno pravno mišljenje na osnovu koje bi morao da donese sud kako da glasa, jer, kako je kazao, ne želi kao umjetnik kojem je strano pravo, da pravi bilo kakvu grešku. On je insistirao da napismeno dobije zvanično pravno tumačenje. 

Mićović je kazao da ne sugeriše članovima Savjeta za koga da dižeu ruku. 

„Prvi korak je da se poništi odluka i imenovanju Raoniča za direktora RTCG.  Time skidate sa sebe svaku eventualnu krivičnu odgovornost. Drugi korak su dvije alternative. Tužbom nije tražen poništaj konkursa, već dat samo kao opcija“, dodao je Mićović. 

Milica Špajak, članica Savjeta predložila da se imenuje vršilac dužnosti i ponovi konkurs, da bi se, kako je rekla eliminisale sve dileme i nepravilnosti.

Najavila je da neće učestvovati na glasanju ukoliko se na dnevni red ipak stavi izbor Raonića. 

Savjet je glasao i odluci po prvoj tački dnevnog reda, i jednoglasno je konstatovana odluka suda o poništenju izbora.

Izvor: Pobjeda/Antena M

Foto: Antena M

NIKŠIĆ PROGNOZA