U srednjim školama 9.000 mjesta, prijave se podnose od 26. juna

Ministarstvo prosvjete objavilo je juče konkurs za upis nove generacije srednjoškolaca, po kome u srednjim školama ima oko 9.000 mjesta u školskoj 2023/2024. godini. Elektronske prijave tokom 24 časa podnose se 26, 27. i 28. juna, kao i i 29. juna, do 15 sati, na adresu www.upisi.edu.me.

Iz Ministarstva prosvjete kažu da u svim opštinama ima mjesta za sve učenike koji završe osnovnu školu. U školskoj 2022/2023. godini osnovnu školu završilo je 7.538 učenika. Od toga broja, 276 đaka je osnovnu školu završilo na albanskom jeziku, njih 52 u privatnim školama na engleskom jeziku, a 28 na ruskom.

– Broj upisnih mjesta u konkursu je oko 9.000, od čega na programima gimnazija 2.632, a na programima stručnih škola u trogodišnjem trajanju 2.334. Ostalo su upisna mjesta na programima u četvorogodišnjem trajanju, uključujući i programe iz oblasti umjetnosti – saopštili su iz ministarstva.

Na konkurs za upis prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina. U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang-listu kandidata prijavljenih do 15 sati toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang-listi.

Iz ministarstva kažu da se bodovni limit za upis učenika u obrazovne programe u četvorogodišnjem trajanju i u gimnazije nije mijenjao u odnosu na prethodne godine. Za upis u četvorogodišnju stručnu školu potrebno je da učenik ima 48 bodova, a za upis u gimnazije 60.

Kako je i ranije najavljeno, zbog malog broja đaka koji uspiju da upišu matematičku i filološku gimnaziju, ove godine, umjesto petica, potrebno je da kandidati na eksternom ispitu iz matematike, odnosno maternjeg jezika ostvare najmanje trojku. I dalje je uslov odlična ocjena iz matematike u najmanje dva razreda trećeh ciklusa osnovne škole, a za filološku gimnaziju petica iz stranog jezika. Pripadnik romske i egipćanske populacije ostvaruje dodatnih šest bodova po principu afirmativne akcije.

Odjeljenja filološke gimnazije, ukoliko bude interesovanja učenika, formiraće se u gimnazijama u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Kotoru, kao i u Srednjoj mješovitoj školi u Herceg Novom. U zavisnosti od interesovanja učenika, odjeljenja matematičke gimnazije formiraće se u gimnazijama u Podgorici, Nikšiću i Pljevljima.

Učenici koji se školuju za zanate imaju mogućnost dualnog obrazovanja, uz zaključivanje ugovora sa poslodavcem, a visina za prvu godinu iznosi najmanje 10 odsto od posječne neto zarade u Crnoj Gori, za drugu 15 odsto, a za treću 20 odsto. Ministarstva obezbjeđuju sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda, a u trećem to čine poslodavci.

Novi smjerovi za tehničare, u više mjesta gimnazije za sportiste

U novoj školskoj godini prvi put će biti u primjeni programi Tehničar za dizajn i kompjutersko konstruisanje u mašinstvu, Tehničar za konvencionalne i CNC tehnologije mašinske obrade, CNC operater, Agrotehničar, Operater štampe i grafičke dorade, kao i osavremenjeni programi Elektrotehničar energetike, Zdravstveni tehničar, Grafički tehničar, Tehničar zaštite životne sredine, Tehničar drumskog saobraćaja i drugi.

Programi specijalističke gimnazije za učenike-sportiste, pored Podgorice i Nikšića, prvi put će se realizovati u više opština i škola na teritoriji Crne Gore, i to u Budvi, Bijelom Polju, Golubovcima i Pljevljima.

izvor,foto:DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA