U ponedjeljak prvi štrajk u istoriji RTCG

Sindikat zaposlenih Radio televizije Crne Gore (RTCG) u ponedjeljak organizuje štrajk upozorenja koji je prvi u istoriji te medijske kuće.

Odluku o štrajku Sindikat zaposlenih RTCG donio je 19. aprila. Kako navode u odluci razlog je nemogućnost očekivanog povećanja zarada zaposlenima u RTCG-u kroz izmjenu koeficijenata složenosti poslova, i pored činjenice da postoje sredstva za tu namjenu kao i pored činjenice da je gotovo svim zaposlenima u javnom sektoru zarada povećana krajem prethodne i/ili početkom tekuće godine radi ublažavanja negativnih posljedica prouzrokovanih inflatornim kretanjima.

Obavještenje o štrajku Sindikata zaposlenih RTCG prenosimo u cjelosti:

„Poštovani građani,

ako do sada niste imali priliku da vidite kako funkcionišu savremeni sistemi zastrašivanja radnika to ste mogli shvatiti iz pisma g-dina Raonića, generalnog direktora RTCG-a.

Sigurno vam upada u oči da radnici Javnog servisa štrajkuju prvi put u istoriji ove kuće. Sa jedne strane to jeste znak da su došla neka druga vremena. Sa druge strane, one mnogo važnije za radnike, očigledno je da se i novo rukovodstvo, od kojeg se očekivalo da će imati sluha za probleme radnika, pokazalo kao i prethodna. Recimo, sa prethodnim direktorom, naš sindikat imao je višegodišnje maratonske pregovore oko Kolektivnog ugovora. U toku višemjesečnih pregovora sa direktorom Raonićem prošli smo razne faze. Tako nas je sredinom februara mejlom obavijestio da nema novca za povećanje zarada. Kada su ipak organizovani sastanci na temu povećanja plata predstavnici našeg sinidikata prisustvovali su svakom sastanku koji je iniciran od menadžmenta, a koji se ticao prava radnika ili unapređenja njihovog životnog standarda. Organizovano je i nekoliko zborova radnika kojima je prisustvovalo i rukovodstvo RTCG. Na posljednjoj Skupštini sindikata bila su i tri predstavnika Savjeta Javnog servisa. Na toj skupštini direktor Raonić je prvi put izgovorio da je spreman da potpiše povećanje koeficijenata za D grupu radnika i da za tu namjenu izdvaja milion eura za ovu godinu. Do tada povećanje je planirao i za zaposlene koji pripadaju A, B i C kategoriji. Među njima ima i onih čija je plata 2000 eura. Generalni direktor intenzivno nas je ubjeđivao da svi linearno treba da dobijemo povećanje od 10% iako se preporuka ministarstva finansija isključivo odnosila na D kategoriju i podrazumijevala je povećanje od najmanje 20% kao u ostatku javnog sektora čime bi se plate pravednije uskladile. Dakle 10% za one koji primaju recimo 2000 i 10% za one koji primaju 450. Nakon našeg insistiranja odustalo se od linearnog povećanja plata. U početku je direktor Raonić preporuku ministarstva finansija doživljavao kao miješanje u unutrašnje stvari RTCG-a namjerno previđajući da ministar finansija neće potpisati dokument koji nije u skladu sa onim što je generalno potpisano sa drugim javnim preduzećima, a što je potpuno legitimna odluka ove institucije. Vještak finansijske struke kojeg smo angažovali izračunao je da se naš predlog uklapa u obećani milion eura. Trenutno, menadžment nudi značajno umanjene koeficijente u odnosu na naš predlog, iako se to predstavlja povećanjem od 28 % što nije istina. Ono što mi tražimo jeste mnogo bolji životni standard zaposlenih. No, pošto smo morali da se uklopimo u obećani milion eura čak ni povećanje koeficijenata po našem predlogu većini radnika RTCG-a neće omogućiti da primaju ni prosječnu crnogorsku zaradu.

Ovog puta nećemo ulaziti u detalje Kolektivnog ugovora gdje se pojavljuje cijeli niz novih zanimanja i u najmanju ruku čudnih koeficijenata za ta zanimanja. To bi zahtijevalo mnogo širu elaboraciju. Na kraju bismo samo poručili da novi oblik pokušaja zastrašivanja ne utiče na nas i da ćemo se svakako boriti za bolje uslove rada i života. Nažalost, došlo je do toga da to moramo ostvariti štrajkom.

Sindikat koji u ponedeljak organizuje štrajk upozorenja nije grupa sindikalaca nego reprezentativni sindikat koji broji 280 članova. Taj broj raste jer nam prilaze i radnici koji nisu do sada bili naši članovi. Uporno odbijanje dogovora, koji nikoga ne ugrožava, samo može da komplikuje stvari, a radnici RTCG su posljednji koji to žele.“

Foto: Mina

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents