U Podgorici za vikend vakcinacija MMR i HPV vakcinom

Tokom ovog vikenda Dom zdravlja Podgorica organizuje vakcinaciju MMR  i HPV vakcinom, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Vakcinaciju će sprovoditi u zdravstvenom objektu Stara Varoš (Pobrežje) od 09-17 sati bez predhodnog pozivanja i zakazivanja.

“MMR vakcinacija primarno je namijenjenja djeci rođonoj od 01.01.2017 do 31.12.2021. koja do sada nisu primila ni jednu dozu ove vakcine. Pozivamo roditelje djece ovog uzrasta da dovedu svoju djecu na MMR vakcinaciju”, poručuju iz Doma zdravlja.

HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi kod djevojčica uzrasta od 9 do 14 godina (godišta: 2008,2009,2010,2011,2012 i 2013).

“Roditelji mogu dovesti svoje kćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez predhodnog pozivanja i zakazivanja.Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv za HPV vakcinaciju tokom predhodnih vikend vakcinacija. Pozivamo sve roditelje da dovedu svoje kćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja”, navode u saopštenju.

Vakcinacija se u navedenom uzrastu (9-14 godina) prema posljednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (HPV 9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove vakcinacije.

“Vakcinacija protiv malih boginja/morbila,zauški/mupsa i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdrvstvenog sistema i ovo je nastavak akcije iz predhodnih mjeseci, kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom (januar, februar), ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa”, zaključeno je u saopštenju.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA