U Podgorici prebukirani svi vrtići

Masovno doseljavanje u glavni grad odrazilo se i na prebukiranost predškolskih ustanova, a svake godine je sve više izraženija.

Za narednu školsku godinu u Podgorici prijavljeno je 3.654 djece koja prvi put upisuju predškolsko, dok je taj broj školske godine 2022/23 bio 3.664.

Za narednu školsku godinu na nivou Crne Gore prijavljeno je 7.600 djece koja prvi put upisuju predškolsko, dok je taj broj ove školske godine 2022/23 bio 8.168.

„Ukupan broj djece koja će pohađati predškolsko u narednoj školskoj godini, znaćemo početkom školske godine“, kazali su nam iz Ministarstva prosvjete.

Podgorica ima dvije državne predškolske ustanove  – JPU “Đina Vrbica” sa 5.539 djece i JPU “Ljubica Popović” sa 3.696 djece u školskoj 2022/23. godini.

Ove dvije predškolske ustanove imaju 28 vaspitnih jedinica, od kojih je 17 u JPU “Đina Vrbica”, a 11 u JPU “Ljubica Popović”.

Svi vrtići u Podgorici prelaze standarde predviđenih kapaciteta.

Najviše djece – 1.075 ima vaspitna jedinica “Dragan Radulović” koja pripada JPU “Đina Vrbica”. Iako su kapaciteti te vaspitne jedinice, po standardima, 343 mjesta, već sada više od tri puta prelaze te kapacitete, imajući u vidu da će se taj broj samo povećavati.

Objašnjavaju da je prebukiranost najizraženija u pojedinim opštinama u centralnoj regiji i na primorju, vjerovatno, kako navode, zbog demografskih pomjeranja stanovništva.

U planu izgradnja četiri nova vrtića u Podgorici i dogradnja dva nova

„U skladu sa trenutnim stanjem prebukiranosti u vrtićima, te sa planovima Ministarstva, planira se rekonstrukcija i dogradnja vrtića na Zabjelu i u Momišićima, dok se planira izgradnja četiri vrtića i to u City kvartu,  na Starom aerodromu, na Tuškom putu u bloku 35-36 i na Zlatici“, navode iz Ministarstva prosvjete.

Predviđena nadogradnja vrtića obaviće se kroz projekat Evropske investicione banke, a izgradnja četiri nova vrtića kroz projekat Banka za razvoj Savjeta Evrope.

„Očekujemo da radovi na nadogradnji i izgradnji počnu u toku sljedeće godine“, ističu iz ovog resora.

Crnoj Gori je već neko vrijeme potreban kadar vaspitača, a iz Ministarstva prosvjete navode da će uputiti inicijativu Univerzitetu Crne Gore da se poveća broj studenata na studijskom programu za predškolsko vaspitanje.

Podgorička Javna predškolska ustanova Đina Vrbica najavila je ranije da će promijeniti pravila upisa uoči ove školske godine, kako bi se donekle ublažio problem prebukiranosti.

Kako je najavljeno, upis nove djece vršiće se do popunjenja prostornih kapaciteta u pojedinim vrtićima, a nakon toga ostale prijavljene će upućivati u druge vaspitne jedinice.

Iz Ministarstva prosvjete objašnjavaju da nema promjena upisne politike, te da javne predškolske ustanove u skladu sa svojim smještajnim kapacitetima, raspoređuju djecu po vaspitnim grupama, kako bi mališani provodili vrijeme u što optimalnijim uslovima.

Upisano 7.348 prvaka

Za narednu školsku 2023/24. godinu, upisano je 7.348 djece u prvi razred osnovne škole na nivou Crne Gore, dok je na nivou Podgorice upisano 2.344  djece u I razred osnovne škole.

Ovo su, kako navode, podaci s elektronskog upisa i to su jedini podaci s kojima trenutno Ministarstvo prosvjete rasplaže za narednu školsku godinu.

Prebukiranost pojedinih škola, takođe, je veliki problem. Iz Ministarstva prosvjete objašnjavaju da su u toku svakodnevni sastanci i aktivnosti povodom pronalaženja rješenja ovog problema.

„Prelazno rješenje moramo naći i imaćemo ga do prvog septembra, kada ćemo svakom učeniku obezbijediti nesmetanu nastavu. Prebukiranost škola nije trenutni problem, već nešto što se akumulira godinama“, navode iz Ministarstva prosvjete.

Izvor: Dnevno

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA