U Podgorici pojačana pojava virusa kod djece u vrtićima

Malaksalost, visoka temperatura do 40 stepeni, bolovi u mišićima, osip po cijelom tijelu, a naročito po stopalima i dlanovima, simptomi su virusa koji posljednjih dana muči djecu većinom predškolskog uzrasta u Podgorici.

Nekoliko roditelja obratilo se portalu Dnevno.me navodeći da su zabrinuti zbog te, kako kažu, krajnje neobične bolesti, jer ni ljekari nijesu sigurni o čemu se zapravo radi, odnosno koji virus je u pitanju. Za sve, i sami pedijatri kažu, neophodni su dodatni nalazi kod djece.

Jedan od naših sagovornika kazao je da su od podgoričkog pedijatra dobili informaciju da simptomi podsjećaju na takozvani „američki virus“ i da je najvjerovatnije to u pitanju.

„Povela sam sredinom prošle sedmice dijete kod ljekara zbog visoke temperature. Dobili smo samo antibiotike. Mislili smo da je od prehlade, ali se ispostavilo da je virus i morali smo da prekinemo antibiotike. Nakon nekoliko dana dijete je dobilo osip svuda po tijelu što nas je veoma zabrinulo, jer je bilo neobično. Kada smo ga ponovo poveli, ljekar mi je rekao da ima sve simptome američkog virusa, odnosno da je to osip po tijelu uz klasične simptome tog virusa. Rekli su nam da uradimo dodatne nalaze, a da dijete treba da uzima što više tečnosti, hrane, da bude samo u hladovini i da bude u izolaciji. Rekli su nam da će proći za oko sedam dana. U petak smo bili kod drugog pedijatra zbog pojave osipa i u ovu srijedu su nam kazali da izvadimo dodatne nalaze kako bi tačno utvrdili koji je virus u pitanju“, kazala je Podgoričanka Sanja Vidaković.

Ona je navela da je dijete već sada bolje, da nema temperaturu i da se osip povlači, ali da je zabrinuta zbog nedovoljno informacija i neizvjesnosti.

Iz podgoričkog Doma zdravlja nijesu odgovarali na pitanja našeg portala, a kako nam je nezvanično rečeno takozvani „američki virus“ nije se pojavio u Crnoj Gori, što nijesu željeli i zvanično da potvrde. Prisutne su, kako su nam kazali, pojačane alergijske reakcije i virusi kod mališana, ali da još nije zvanično registrovan američki virus.

Druga sagovornica, takođe, je kazala da se kod njenog djeteta sumnjalo na američki virus.

„Jedan pedijatar nam je rekao da sumnja na gnojnu anginu, dok nam je nakon dva dana i visoke temperature rečeno da ima američki virus, odnosno simptome tog virusa, jer je naše dijete imalo opis. Samo su nam kazali da moramo da izvadimo antitijela. Rečeno nam je da virus napada usta, grlo i nos“, kazala je za Portal Dnevno Podgoričanka Ivana.

Navodi da se čula sa pojedinim roditeljima koji imaju djecu u istom vrtiću, te da je mnogo djece sa sličnim simptomima.

Obično, kako kaže, djeca imaju visoku temperaturu, malaksala su, javlja se gubitak apetita, a pojedina djeca imaju dijareju, uz osip po tijelu. Objašnjava i da temperatura naglo poraste i bude veoma visoka, uz neprijatni kašalj. Sve to, dalje navodi, podsjeća na alergiju, ali nije, jer djeca imaju visoku temperaturu.

Roditelji su dodatno zabrinuti jer za ovakve stvari nema posebne terapije osim ako nisu određeni komplikovani slučajevi u pitanju, a virus uglavnom prolazi sam. Jedino je potrebno davati lijek protiv povišene temperature, uz mnogo tečnosti.

Osip kod djeteta uplašio je i Anu L. Iz Podgorice, navodeći da je upravo njeno dijete imalo simptome američkog virusa.

„Čuli smo za američki virus i prije nego što smo poveli dijete kod ljekara. Na internetu smo pročitali da su simptomi osip na dlanovima i stopalima, upravo što naš sin ima. Pedijatar nam je rekao da je riječ o ekcemu i prepisao nam samo sirup i kremu. Njemu su se od osipa, odnosno od raščešanih rana pojavile male ranice i to je jedini problem. Sve ostalo je kod njega odlično i nema drugih problema“, kazala je Ana L.

Prema riječima stručnjaka, „američki virus“ većinom traje od sedam do deset dana, a prenosi se izuzetno lako i jako je zarazna, tako da se može govoriti o „vrtićkim epidemijama“ jer se prenosi i kapljično i preko zajedničkih površina, pa je zato značajno povećati higijenu u zajedničkim prostorijama.

Virus se na engleskom jeziku zove „hand, foot, mouth” bolest i zato ga pacijenti i ljekari kada čuju sam naziv, sami proglase „američkim virusom“. To je suštinski virusna bolest koju prati osip, zato je nešto drugačija od ostalih virusa.

Redakcija portala Dnevno.me obratila se i Institutu za javno zdravlje, od kojih očekuju odgovor.

Izvor: Dnevno

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA