U ovom selu živi samo pet stanovnika: Mlade teško odvojiti od asfalta

Opustio je Petrov do, prvo selo starog crnogorskog plemena Ćeklići. Katunska nahija, nekad puna ljudi i žagora djece, suočava se sa migracijama stanovništva, a trenutno u Petrovom dolu živi svega pet mještana. Nekad ih je bilo 150.

Sa velikim problemima suočava se ovaj krševiti kraj Crne Gore. U četiri sela u Ćeklićima nema struje. Putevi su takođe problem, a o vodi i da ne govorimo, prenosi RTCG.

Predsjednik Mjesne zajednice Ćeklići Andrija Pavlićević razočaran je takvim podacima, ali sagledava ih realno. Kaže da je veliki broj stanovnika otišao u potrazi za boljim uslovima života.

„Sumorno je ovdje, ali nadamo se da će biti malo bolje. Vrijeme je učinilo svoje. Sva moja generacija je zbog industrijalizacije otišla sa svojih ognjišta. Pošli svi trbuhom za kruhom. Ovdje su, kao što vidite, jako surovi uslovi života“, kazao je Pavlićević. 

Andrija je jedan od rijetkih koji se zadržao u ovom selu. Bavi se stočarstvom i ima svoju farmu ovaca i koza. 

„Bio sam crnogorski rekorder. Imam 200 ovaca i koza. A u selu Petrov do imaju sada samo dvije krave, a nekad ih je bilo 70. Imali smo po 2.000 ovaca. Puna škola đaka… Sad omladina neće da radi, svi žele neke biznise. Ako se ovako nastavi, ja se bojim da će se izgubiti i bratstva“, pesimističan je Andrija. 

Prema njegovim riječima, brojna domaćinstva u ovom selu su dosta zapuštena.

„Teško je to adaptirati bez pomoći države. Jako je teško mlade vratiti sa asfalta i odvojiti ih od raznih poroka u 21. vijeku“, primjećuje Paviićević. 

Pavlićević očekuje da nova vlast pomogne mladima u ovom selu, kako ne bi zaboravili svoju djedovinu. 

„A sa druge strane, kako da se mladi čovjek vrati ovdje, ako nema bračnog druga sa kojim bi stvarao i radao za dobrobit porodice i zajednice?“, pita se Pavlićević. 

Prema njegovim riječima, tragedija je da četiri sela u Ćeklićima u 21. vijeku nemaju struje. 

„O vodi tek da ne pričam. Potrebne su velike investicije. Nadam se da će nam država, Vlada i resorna ministarstva da nam pomognu. Davali su brojna sredstva samozvanim tajkunima, a jadni siromah nije mogao dobiti ništa“, zaključio je on. 

Podsjetimo, prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, deset i manje stanovnika imaju 304 sela u Crnoj Gori, a 74 više nemaju nijednog stanovnika.

Na prethodnom popisu iz 2011. godine bilo je 120 sela sa 10 i manje stanovnika, od čega 43 nisu imala stanovnika koji u njima stalno žive.

Najviše napuštenih sela je na teritoriji Cetinje – u 16 više niko ne živi, a 42 sela imaju od jednog do deset stanovnika.

Na popisu iz 2011. godine u Prijestonici su bila 43 sela sa deset ili manje stanovnika, a tada u osam niko nije živio.

Foto: Screenshot TVCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents