U Nikšiću mural Fride Kalo i Džudi Hjuman; Vuković: Zajedničkim naporima da Nikšić bude grad u kojem će OSI imati sve uslove za život i rad

Osobe sa invaliditetom (OSI) Opštini Nikić su saradnici, prijatelji, partneri, kazao je danas predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Vuković je danas učestvovao u izradi murala Fride Kalo i Džudi Hjuman i time na simboličan način podržao tu aktivnost koja je dio projekta „OsnaŽENE – vidljive“ Nevladine organizacije (NVO) “Mozaik”.

Mural inače, na zidu stare zgrade “Desetka” u centru Nikšića, slikavaju umjetnica Milena Krivokapić i novinarka Irena Rašović.

“Trudimo se da OSI u najvećoj mjeri mogućeg izađemo u susret, da im budemo podrška, da uvažimo sve ono što su njihove sugestije, predlozi, ideje ali i da zajedno pošaljemo poruku o problemima sa kojima se suočavaju od egzistencijalnih i svakih drugih i da im pomognemo, naravno, u njihovom rešavanju i otklanjanju“, rekao je Vuković.

Opština je OSI u proteklom periodu pomogla ne riječima, rekao je Vuković, već djelima. NVO„Mozaik“, podsjetio je Vuković,  ustupili su na korišćenje opštinske prostorije, pomogli su otvaranje Kluba „Adapt“, donirali vozilo za prevoz OSI, obezbijedili socijalni servis, prilagođavaju za OSI infrastrukturu, a sama zgrada Opštine je, postavljanjem taktilnih traka, prilagođena slabovidim osobama.

„Sve njihove inicijative, sve predloge doživljavamo krajnje obavezujuće i trudimo se zaista da izađemo u susret svim njihovim inicijativama, da podržimo ono što rade jer rade dobre stvari, rade korisne stvari i mislim da se tu  naši interesi poklapaju i vjerujem da ćemo kroz dobru saradnju, kroz ulaganje zajednčkih kontinuiranih napora učiniti da Nikšić bude grad u kojem će OSI zaista imati sve uslove za život, rad i da nesmetano mogu da funkcionišu u našem gradu“,naglasio je Vuković.

Direktor NVO „Mozaik“ Blagoje Šturanović kazao je da je mural nastao iz kreativnog procesa članova organizacije, a u saradnji sa njihovim kreativnim timom.

„Trudili smo se da kroz ovaj projekat prikažemo snagu žene, pogotovo snagu žena sa invaliditetom i njihove mogućnosti i kapacitete i da jednostavno našoj zajednici prikažemo ove poznate žene koje smo odabrali za mural“, rekao je Šturanović.

Frida Kalo je, istakao je on, simbol jake žene, simbol feminizma kao pravca iz kojeg su nastali i svi ostali pravci za borbu za ljudska prava. Šturanović napominje da je i Frida bla osoba sa invaliditetom.

Ispod njenog lika na muralu je i lik Džudi Hjuman.

 „Jedna poznata aktivistkinja iz Amerike koja je učestvovala u raznim protestima i jednostavno izborila se za prava svih osoba sa invaliditetom u Americi“, istakao je Šturanović.

U okviru projekta, najavio je Šturanović, u Nikšiću će krajem ovog mjeseca biti održanaprva modna revija OSI.

„Projekat podrazumijeva i izradu umjetničkog filma o žeama sa invaliditetom iz Crne Gore“,najavio je Šturanović.

Projekat „OsnaŽENE – vidljive“ podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centarom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mrežom i u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore.

Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Je li neko pitao stanare zgrade za dozvolu?

NIKŠIĆ PROGNOZA