U Kotoru obilježeni Savindan i početak Tripundanskih svečanosti

Tradicionalno, u Kotoru su danas u skladu sa vjekovnom tradicijom, pravoslavni i katolici, kao i brojni građani, obilježili Savindan i početak Tripundanskih svečanosti.

Tradicionalno svečanost je počela ispred crkve Sv. Nikole, uz prisustvo građana, vjernika,svještenstva SPC, predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića, potpresjednika Opštine Siniše Kovačevića i predsjednice Skupštine Maje Mršulje, odreda Bokeljske mornarice i Gradske muzike, prenosi Pobjeda.

Prisutne je kraćim govorom pozdravio protojerej Nemanja Krivokapić, namjesnik kotorsko-tivatski,a svetosavsku himnu su izveli članovi hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Nakon ceremonije ispred crkve Svetog Nikole, građani, vjernici i čelnici Opštine Kotor, preselili su se na trg Svetog Tripuna gdje ih je dočekalo svještenstvo Kotorske biskupije.

Sa lođe katedrale Svetog Tripuna u podne su izgovorene Lode, pohvale zaštitniku grada Kotora i Kotorske biskupije,koje je ove godine izgovorio mali admiral Bokeljske mornarice, Josip D. Vukašinović.

Lode su ove godine kazivane 1215. put.

Potom je uz taktove kola Bokeljske mornarice, koje je odsvirala Gradska muzika, na jarbol katedrale podignuta Tripundanska zastava, čime je zvanično označen početak Tripundanskih svečanosti koje će trajati do 11. februara.

Foto: Ivana Komnenić/Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA