U Komanima održana svečana skupština fondacije Sula Radov

U Komanima je danas, u organizaciji Fondacije „Sula Radov“ održana Svečana skupština fondacije, uz prisustvo preko 300 gostiju i poštovalaca dijela i nasljeđa Sule Radova.

Fondacija „Sula Radov“ formalno je osnovana 21. juna ove godine na Osnivačkoj Skupštini u Podgorici, sa ciljem očuvanja zaostavštine crnogorskog senatora, kapetana i mudraca Kostadina – Sule Radova Radulovića (1790 – 1872) te afirmacije i unapređenja istorijskih, kulturnih i prirodnih dobara njegovog zavičaja – Katunske nahije i Komana, prenosi Dan.

Otvarajući Svečanu Skupštinu predsjednik Skupštine Fondacije prof. dr Branislav Radulović istakao je ponos da Fondacija nosi ime Sula Radov koji je još za života bio prepoznat kao „crnogorski Sokrat“ i vremenom postao simbol za etiku, kulturu, tradiciju i narodni duh Crnogoraca, te ostao upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija.

image

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je svečana Skupština održana na tradicionalnom mjestu okupljanja Katunjana i Komana, na kojem je Sv. Petar Cetinjski pričestio crnogorsku vojsku 1796. godine pred bitku na Krusima i gdje je 1873. godine počela sa radom jedna od prvih škola u Crnoj Gori.

U okviru službenog programa prof. dr Miomir Jovanović, predsjednik Fondacije prestavio je Program rada Fondacije za period 2023-27 godina i prisutne upoznao sa budućim aktivnostima Fondacije. Cvetko Radulović, potpredsjednik Senata Fondacije govorio u svojoj nadahnutoj riječi o bogatoj istoriji Komana i značaju Sule za tradiciju i istoriju ovog kraja.

image

Prigodnu besjedu, na poziv organizatora, o Suli Radovom, kao narodnom pravedniku i mudracu, održao je prof. dr Mladen Vukčević, profesor ustavnog prava, koji je posebno tretirajući Suline izreke, ukazao na njihov značaj za razvoj običajnog prava i osjećaja za pravicom kod Crnogoraca, uz zahvalnost da je imao privilegiju biti pozvan i uzeti učešće na skupu posvećenom takvoj ličnosti kakav je bio Sula Radov.

image

Svečanoj Skupštini Fondacije prisustvovali su brojni gosti i mještani iz Komana, Bandića i Zagarača, a od strane organizatora posebno su pozdravljeni predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Budimir Šćepanović i gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac. Takođe, pozdravljeni su prestavnici ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje, te predstavnici Udruženja Crnogoraca Opštine Kula iz Vojvodine.

U okviru kulturno-umjetničkog programa, koji je pratio održavanje Svečane Skupštine Fondacije, glumac CNP Slobodan Marunović podsjetio je na mudre izreke i anegdote vezane za Sulu Radova, a folklorni ansambl KIC-a „Budo Tomović“ izveo je splet igara iz stare Crne Gore.

U muzičkom dijelu programa nastupili su i zvodjači crnogorske pjesme Tanja Radulović Šeter i Dejan Škuletić, te Jasna Stijepović i Bozidar Radulovic, guslar. Program Svečane Skupštine i prateći kulturno-umjetnički program vodio je Brano Kadić.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA