U Kliničkom centru skoro 1.000 pacijenata čeka na pregled i druge tretmane kod kardiologa i ortopeda

Liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) najduže su na odjeljenjima za kardiologiju, kardiohirurgiju i ortopediju. Kako su kazali za portal Dnevno iz te zdravstvene ustanove, na Klinici za kardiologiji  čeka 544 , Klinici za ortopediju 397 pacijenata, a u Centru za kardiohirurgiju- 68, što je, kako tvrde, i u prethodnom periodu bilo uobičajeno. Iz KCCG priznaju da u pojedinim oblastima postoji deficit kadra.

Manjak specijalista i supspecijalista odgovarajuće struke

Iz Kliničkog centra za Dnevno kažu da su mišljenja da je najveći uzrok listi čekanja, i kada su u pitanju ambulantni specijalistički i supspecijalistički pregledi i dijagnostičke procedure, te liste čekanja za hospitalne procedure i intervencije, preopterećenost KCCG kao najveće i jedine ustanove tercijarnog nivoa u državi.

Podsjetili su da je KCCG i ustanova sekundarnog nivoa za Podgoricu, Danilovgrad, Kolašin, Tuzi i Golubovce.

Osim toga, kazali su da u pojedinim oblastima zaista postoji manjak specijalista i supspecijalista odgovarajuće struke.

“I ovom pitanju menadžment se posvećuje sa punom pažnjom i na godišnjem nivou u posljednjh pet- šest godina dobijamo po dvadesetak do tridesetak specijalista i desetak do petnaestak supspecijalista”, tvrde iz KCCG, dodajući da javnost mora da zna i da razumije da će za najopterećenije klinike i dalje postojati liste čekanja zbog činjenice da se radi o najčešćim oboljenjima.

“Ono što se, takođe, mora znati jeste da su, ipak u našoj ustanovi najkraće liste čekanja u odnosu na region, a što je rezultat posvećenog rada svih zaposlenih naše ustanove”, ističu iz KCCG.

Klinika za očne bolesti i Institut za onkologiju nemaju liste čekanja

Kako dalje navode iz KCCG, na njihovom sajtu se svakog radnog dana ažurira prvi slobodan termin za amulantne preglede i dijagnostičke procedure.

Osim toga, liste čekanja za pacijente na bolničkom liječenju za dijagnostičke, interventne, terapijske i operativne procedure se ažuriraju na mjesečnom nivou.

Ističu da Klinika za očne bolesti nema liste čekanja za operativne procedure, jer sve operacije završavaju u roku od 30 dana.

Osim toga, ni Institut za onkologiju nema liste čekanja.

“KCCG kontinuirano radi na smanjenju listi čekanja”

Menadžment KCCG, kako tvrde, liste čekanja pokušava da smanji na najmanji mogući nivo na više načina.

“To postižemo uvođenjem dopunskog i prekovremenog rada za zaposlene što omogućava ‘otvaranje’ krajem prethodnog za naredni mjesec novih termina za specijalističke i supspecijalističke preglede i dijagnostičke procedure zbog čega su liste čekanja u različitim vremenskim periodima i različite”.

Objašnjavaju i da na primjer, u momentu “otvaranja” termina liste čekanja mogu biti i kraće od mjesec za neke specijalističke i supspecijalističke preglede, dok nakon određenog vremena i popunjavanja mogu biti i do dva mjeseca, ali i da ih nema sve do otvaranja novih termina. Napominju i da kontinuirano rade na smanjenju listi čekanja.

“Za pojedine oblasti liste čekanja i jesu svedene na najmanju mjeru, gotovo da ih nema, dok u pojedinim, odnosno, najopterećenijim oblastima, kao što su endokrinologija, reumatologija, kardiologija, oftalmologija i gastroenterohepatologija, kontinuirano se ulažu najveći napori radi smanjenja istih”, zaključuju iz KCCG.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA