U januaru „ulovili“ 110 vozača pod dejstvom droge

Službenici saobraćajne policije su tokom prošle godine sankcionisali 142 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, dok je samo u januaru ove godine po istom osnovu kažnjeno 110 lica, saopšteno je „Danu“ iz Uprave policije. Kako navode u službi zaduženoj za održavanje javnog reda i mira, u našoj zemlji je kažnjivo i upravljanje vozilom prilikom uzimanja određene medicinske terapije, te da „stoga korišćenje ljekova ne može i ne smije biti izgovor za sjedanje za volan, jer na upustvu za korištenje medikamenata stoji upozorenje da se prilikom njihove konzumacije ne smije voziti“.

– Droga test „drager“ tipa „Drug Check 3000“ koji saobraćajna policija koristi prilikom kontrole učesnika u saobraćaju reaguje na šest kategorija supstanci – kokain, opijate, amfetamin, metamfetamine (dizajnerske droge – npr. ekstazi, MDMA), benzodijazepine (npr. u ljekovima na recept) i kanabis (THC). Test prepoznaje i supstance koje se nalaze u ljekovima, a nakon čijeg uzimanja je zabranjeno upravljanje vozilom, o čemu je korisnik upoznat u uputstvu za upotrebu određenog lijeka, tvrde u Upravi policije.

Prema analizama koje je radilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, korišćenje opijata, u prvom redu alkohola, jedan je od vodećih uzroka saobraćajnih nesreća. Testovi na droge uvedeni su od oktobra prošle godine, pa se razmjere problema tek otkrivaju.

– Više od trećine vozača je prijavilo da su bar jednom u poslednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, dok je 4,7 odsto prijavilo da je upravljalo vozilom nakon upotrebe drugih opojnih sredstava. Zastupljenost vožnje pod uticajem alkohola je dvostruko veća u odnosu na evropski prosjek – navodi se u analizi MUP-a.

Kako ističu, nedisciplina, neodgovornost i manjak saobraćajne i bezbjednosne kulture kod dijela učesnika u saobraćaju, za posledicu imaju sve manju spremnost vozača da se pridržavaju pravila i propisa u saobraćaju, odnosno sve veću bezobzirnost pojedinih vozača pa čak i sve izraženiju pojavu višestrukih povratnika u vršenju prekršaja.

Pažnju odvlači i telefon

Ometanje pažnje (korišćenje mobilnog telefona), koje podrazumijeva istovremenu vožnju i telefoniranje korišćenjem ruku, u visokom procentu kod vozača putničkih automobila i oko 5,3 odsto za teretna vozila takođe predstavlja veliki problem za bezbjednost saobraćaja.

– Osim ometanja pažnje, problem u značajnoj mjeri predstavlja i vožnja u umornom stanju. Više od četiri petine vozača u Crnoj Gori izjavilo je da su u posljednjih mjesec koristili mobilni telefon za vrijeme vožnje, a ta vrijednost je skoro tri puta veća u odnosu na prosječnu vrijednost zemalja iz Evropske unije. Istraživanja pokazuju da ometanje pažnje učesnika u saobraćaju uzrokuje od 10 do 30 odsto saobraćajnih nezgoda u Evropskoj uniji. Više od polovine vozača je izjavilo da su upravljali vozilom dok su bili umorni – navodi se u analizi.

Foto: Dan/Lazar Ružić

NIKŠIĆ PROGNOZA