U fiokama pet godina čeka 18 ustavnih žalbi

Pred crnogorskim Ustavnim sudom nalazi se 2.503 ustavne žalbe, od kojih 18 datira još iz 2018. godine, pokazuju podaci u koje je „Dan“ imao uvid. Sudije Ustavnog suda nijesu riješile 270 predmeta iz 2019. godine, dok je ustavnih žalbi podnijetih 2020. godine 475. Neriješeno je 586 predmeta iz 2021. godine i 527 iz prošle godine.

Na efikasnost Ustavnog suda odrazila se i politička situacija pa je ova sudska instanca bila u blokadi gotovo dvije godine jer se partije većine nijesu mogle dogovoriti oko kandidata. Kada je konačno došlo do kakvog takvog dogovora, umjesto sedam, koliko je Ustavom predviđeno, izabrano je šest sudija, pa se u nekim predmetima ne može postići ni danas kompromis.

Komentarišući neriješen veliki broj ustavnih žalbi, advokat Veselin Radulović kaže da je izborom troje sudija Ustavnog suda smanjen je broj neriješenih ustavnih žalbi iz prethodnog perioda.

– Međutim, još ima dvije i po hiljade žalbi koje su u radu, među kojima ima i onih koje su podnesene još 2018. godine. Taj podatak zabrinjava i istovremeno ukazuje na to da Ustavni sud krši jedno od ljudskih prava koja je zadužen da štiti – pravo na pravično suđenje. Neodgovornost i neozbiljnost političara i navika da sve bude predmet političke trgovine, uzrokovala je da duže vremena nemamo izabrane sudije Ustavnog suda i to jeste jedan od ključnih razloga za ovako veliki broj zaostalih ustavnih žalbi. Ipak, ni onda kada je Ustavni sud bio u punom sastavu nije se mogao pohvaliti ažurnošću u svom radu. Zato bi Ustavni sud morao uložiti dodatan napor i organizovati svoj rad na način koji će otkloniti opasnost da ustavna žalbe bude nedjelotvoran pravni lijek – izjavio je Radulović.
Prema njegovim riječima, funkcionalan Ustavni sud ne podrazumijeva samo popunjenost svih sudijskih mjesta u sudu, već i to da Ustavni sud blagovremeno odlučuje u svim predmetima i da, između ostalog, građanima obezbijedi blagovremenu i djelotvornu zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Iz Ustavnog suda ranije su u više navrata ukazivali na neažurnost Skupštine Crne Gore u pogledu izbora sudija Ustavnog suda, uz objašnjenje da su svojevremeno pravovremeno o sticanju uslova za penziju sudija obavijestili crnogorski parlament. Međutim, to nije izmijenilo činjenicu da se predugo čekalo na izbor sudija Ustavnog suda.

Podsjetimo, ranije su penzionisane sudije Mevlida Muratović, Hamdija Šarkinović, Dragoljub Drašković i Miodrag Iličković.

Ni zgrada nije uslovna

Ustavni sud je u proteklih nekoliko godina više puta zahtijevao od Uprave za imovinu i državni katastar rješavanje problema prokišnjavanja krova, ukazujući ujedno i na neuslovnost radnih prostorija u zgradi u kojoj se nalaze.

– Taj problem, koji je naročito izražen u vrijeme obilnih padavina, do danas nije riješen na odgovarajući način. U nadi da će prepoznati ozbiljnost situacije i preduzeti mjere u cilju efikasnog otklanjanja nedostataka u radu, skretali smo pažnju i na potrebu za odgovarajućom opremom, kao i na manjak prostornog kapaciteta, koji objektivno onemogućava da u postojećem prostoru obezbijedimo adekvatne uslove za nove ustavnosudske savjetnike čija su radna mjesta sistematizovana i nepopunjena – kazali su ranije „Danu“ u Ustavnom sudu.

Izvor: DAN

Foto: Anadolija

NIKŠIĆ PROGNOZA