U DZ Glavnog grada prvi put obavljena abrazija kondiloma radiotalasnom metodom

Danas je u Domu zdravlja Glavnog grada prvi put obavljena abrazija kondiloma radiotalasnom metodom koja predstavlja savremenu metodu liječenja kondiloma, saopšteno je iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Kako su kazali, ovo je donacija od fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MONTENEGRO) u okviru prekograničnog projekta CARES-2 –prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja 2.

„Upotreba radiotalasa ima svoje mjesto u ginekološkim intervencijama izmedju ostalog i za biopsiju i uklanjanje promjena na gliću izazvanih humanim papiloma virusom. Radiotalasna vaporizacija kondiloma predstavljaju beskrvnu metodu uklanjanja kondiloma i obavlja se u lokalnoj anesteziji. Ova metoda ima jako nizak procenat recidiva i garantuje brz oporavak  bez posljedica. Kondilomi (polne bradavice) su izrasline na spoljasnosti urogenitalnih regija koje nastaju usljed infekcije određenim vrstama HPV virusa“, navodi se u njihovom saopštenju.

Iako postoji blizu 200 vrsta HPV Virusa, svega petina njih će, kako su kazali, dovesti do pojave kondiloma na anogenitalnoj regiji (genitalijama i anusu).  

„U najvećem broju slučajeva, bradavice koje se javljaju u genitalnom području izazvane su podtipovima 6 i 11 i ovi podtipovi se ne ubrajaju u izazivače ozbiljnih oboljenja, poput raka grlića materice ili raka anusa.  Infekcija HPV virusom se prenosi direktnim kontaktom sa kožom i sluzokozom oboljele osobe, sto znaci da se osoba ne mora  zaraziti iskljucivo tokom seksualnog odnosa“, navode oni. 

Kako objašnjavaju, kondilomi se mogu prenijeti i putem oralnog i analnog odnosa, iako se upotrebom prezervativa može smanjiti šansa za prenos infekcije, prezervativ ne moze potpuno sprijeciti transmisiju. 

„Osobe koje nemaju nikakve simptome infekcije takodje je mogu prenijeti na drugu osobu, dok zdrave osobe sa jakim imunitetm mogu da se izbore sa infekcijom bez pojave ikakvih simptoma“, zaključuju iz Doma zdravlja.

Foto: DZ

NIKŠIĆ PROGNOZA