„U Crnoj Gori 42.690 nezaposlenih“

U Crnoj Gori završno sa jučerašnjim danom je 42.690 nezaposlenih lica što je za 2,9 odsto manje u odnosu na mart ove godine, kazala je u emisiji „Mreža“ na TVCG načelnica odsjeka za pripremu za zapošljavanje Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Alisa Dizdarević.

„Na jučerašnji dan smanjena je nezaposlenost tako da je trenutno stanje 42.690 nezaposlenih lica što je za 2,9 odsto manje u odnosu na mart ove godine“, kazala je Dizdarević.

Istakla je da se raduju tom trendu opadanja nivoa nezaposlenosti.

„To je diektno uticalo i na pad stope nezaposlenosti sa 18.9 na 18.3“, navela je Dizdarević.

Kazala je da to nudi nadu u uspjeh i saradnju u ovim sezonskim mjesecima nezoposlenih sa poslodavcima.

„Zavod za zapošljavanje Crne Gore se trudi da inovira i reformiše pružanje usluga mjera i aktivnosti kako za poslodavce tako i nezaposlena lica jer su oni naši direktni korisnici usluga i mi smo posrednici u toj saradnji“, kazala je Katić.

Istakla je da reformom kroz određene nove mjere i grupisanjem novih kapaciteta ZZZCG trudi se da na različite načine smanji nezaposlenost.

„U poslednje vrijeme je akcenat stavljen na pripremi nezaposlenih lica za sezonski rad. U suštini to su lica kojima ne treba dodatna motivacija ali je potrebno neke dodatne vještine kako doći do poslodavca, na koji način aplicirati i slično“, objasnila je Katić.

Istakla je da kada procedura za uvezivanje nezaposlenih sa poslodavcima nije komplikovana.

„Kada je u pitanju uvezivanje poslodavaca sa nezaposlenima mi organizujemo grupne selekcije kojima poslodavac prisustvuje i može sam da odabere ili u saradnji sa savjetnicima“, kazala je Katić.

U vezi predstojeće sezone, ističe Katić, ZZZCG radi na motivisanju nezaposlenih lica da iskoriste svoju šansu za zaposlenje.

Istakla je da se kod nas stranci zapošljavaju po Zakonu o strancima koji je u nadležnosti MUP-a.

„Znam da je skraćen taj period u tom procesu tako što oni predaju za privremeni boravak i za dozvolu za rad u isto vrijeme bez obzira što još uvijek nisu našli posao. Tako da na taj način skraćuju taj period, a onda potpisivanjem ugovora automatski ulaze u nadležnosti Uprava carine i prihoda“, zaključila je Katić.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA