U Beranama dočekana noć Lejletul-kadra

U beranskoj džamiji u naselju Hareme večeras je na tradicionalan način dočekana sveta 27. noć mjeseca Ramazana, poznatija i pod nazivom noć Lejletul-kadra.

Tačno u 19 sati i 17 minuta paljenjem kandilja na minaretu, ezanom i pucnjem iz topa označen je prestanak današnjeg posta.

Beranski imam Rahim Muratović objasnio je da je noć Kadra ili svekolike odredbe kako je Kur’an naziva noć kada je na Zemlju spušteno Božansko svjetlo koje je razasuto da bi osvjetlilo čovjekovu unutrasnjost i da bi oplemenilo čovjeka kao najodabranije Božije stvorenje.

U toj noći, kako je rekao, spuštena je univerzalna poruka kojom se ljudski rod treba voditi u rječima „Ikre“ – uči, čitaj, proučavaj ono što tvoj Plemeniti Gospodar stvara. To je prema islamskom vjerovanju noć kada su prvi ajeti Kur’ana objavljeni islamskom poslaniku Muhammedu. Istovremeno, to je jedna od neparnih noći u zadnjih deset dana Ramazana.

Muslimani vjeruju da su na ovu noć blagoslov i milost Allaha u izobilju, grijesi se praštaju, dova se prima, te da je godišnja odredba objavljena melekima koji se spuštaju na Zemlju.

„Ostaje još četiri dana posta, Bajram počinje u srijedu. Postili smo ne da bi se izgladnjivali, već da bi bili bolji ljudi i neka se ovaj miris halve koja se peče pre džamijom širi medju svim ljudima u Beranama“, poručio je imam Muratović.

 Foto: RTCG/Tufik Softić

NIKŠIĆ PROGNOZA