U Baru počeo Regionalni strateški kurs za donosioce strateških odluka

Regionalni strateški kurs (RSLC 2023) Modul II, koji se prvi put održava u Crnoj Gori, počeo je danas u Baru i trajaće do 29. septembra. Kurs je namijenjen polaznicima koji obavljaju dužnosti na strateškom nivou donošenja odluka, a pod okriljem je Inicijative GRAZ/KREMS formata, čiji su članovi Republika Austrija i države Zapadnog Balkana, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija i Sjeverna Makedonija. 

„Polaznici će sa predavačima iz sastava Nacionalne odbrambene akademije (NDA) iz Beča, razmatrati problematiku prevazilaženja posljedica nastalih u slučaju prekida snabdijevanja električnom energijom velikih razmjera, uključujući prekid telekomunikacija, otežano funkcionisanje svih javnih službi, kao i organa lokalne i državne vlasti“, kazali su iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Krsto Perović je, u svojstvu direktora aktuelnog kursa, zahvalio austrijskim partnerima na podršci tokom organizacije i izrazio uvjerenje u evropski put zemalja Zapadnog Balkana. 

Direktor RSLC 2023 dr Wolfgang Bauman iz NDA, zahvalio se Ministarstvu odbrane Crne Gore na kvalitetnoj organizaciji Modula II, najavljujući održavanje predstojećeg, Modula III, u Sarajevu, u oktobru tekuće godine. 

Generalni sekretar Federalnog ministarstva odbrane Republike Austrije Arnold Kamel, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, izrazio je zadovoljstvo visokim nivoom bilateralne saradnje između Crne Gore i Austrije.

On je kazao da regionalni projekti poput RSLC 2023 doprinose razvijanju zajedništva među državama regiona, što će predstavljati dobru osnovu za uspješniju saradnju u okviru Evropske unije.

Kamel je istakao da Austrija „neumorno zastupa ideju da je region Zapadnog Balkana od značaja za evropsku porodicu“, uz konstataciju da je neophodno uložiti i adekvatno zalaganje od strane država koje imaju aspiracije prema članstvu u EU. Kurs se organizuje po drugi put ove godine.

Foto: MO

NIKŠIĆ PROGNOZA