U Baru gužve i povremeni zastoji, policija reguliše saobraćaj

Iz Uprave policije su saopštili da su zbog tranzita velikog broja vozila u Baru ima saobraćajnih gužve i povremenih zastoja. Kako bi spriječili stvaranje zastoja, ističu da policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar ulažu velike napore i fizički regulišu saobraćaj.

Kako navode iz Uprave policije, tokom prethodna četiri dana na graničnom prelazu Sukobin, u Crnu Goru ušlo je 18.563 vozila, dok je na graničnom prelazu Debeli brijeg ušlo 11.463 vozila. U istom periodu, kako dodaju, kroz tunel Sozina, koji spaja centralni dio Crne Gore sa primorjem, a nalazi se u Baru, prošlo je preko 50.000 vozila.

„Područje teritorije opštine Bar jeste turistički posjećeno, ali je Bar takođe i tranzitna destinacija, kroz koju svakodnevno cirkuliše veliki broj vozila u danima sezone. S obzirom na putnu infrastrukturu, koja nije na zadovoljavajućem nivou zbog velikog priliva vozila, kako stranih tako i domaćih turista, stvaraju se saobraćajne gužve, velike kolone, kao i povremeni zastoji“, navode iz Uprave policije.

Kako bi spriječili stvaranje zastoja, ističu da policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar ulažu velike napore tako što stalno fizički regulišu saobraćaj.

„U isto vrijeme postupaju i po prijavama građana, obezbijeđuju javne priredbe, okupljanja, ali i vrše uviđaje saobraćajnih nezgoda kao i druge aktivnosti koje omogućavaju bezbjedno funkcionisanje građana i turista koji borave u tom gradu“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije navode da je Odjeljenje bezbjednosti Bar u kadrovskom deficitu.

„Ali i uprkos navedenom, službenici vrše poslove i zadatke nesmanjenim intenzitetom, trudeći se da stvore bezbjednije uslove za život lokalnog stanovništva, kao i turista“, istakli su.

Iz policije navode i da je, i pored svih napora i apela koje su uputili, kao i preventivnog djelovanja policijskih službenika, u julu pod uticajem alkohola zatečen 251 vozač, od kojih je uhapšeno njih 52, a iz saobraćaja isključeno 199 vozača.

„Izdata su 1.602 prekršajna naloga zbog počinjenih prekršaja Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i podnijete 292 prekršajne prijave“, dodaju iz Uprave policije.

Oni su uputili apel građanima da poštuju odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, prvobitno u cilju njihove, ali i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju kako bi se izbjegle saobraćajne nezgode, naročito one sa najtežim posljedicama, za koje su, kako su kazali, u velikom broju uzročnici alkohol, preticanje i prekoračenje brzine.

„Uz to upućujemo apel osim našim građanima i stranim državljanima, za koje važe isti zakonski propisi dok borave na teritoriji Crne Gore. Napominjemo, u cilju bezbjednog i ugodnog boravka u našoj zemlji, stranci su u obavezi da u roku od 24 časa od momenta ulaska u Crnu Goru prijave boravak“, zaključuje se u saopštenju.​

Foto: Viber grupa Patrola (Nikola Orlandić)

NIKŠIĆ PROGNOZA