U Baru 20 odsto više novorođenčadi

Opština Bar navodi da u kontinuitetu radi na poboljšanju pronatlitetnih politika, podstiče prirodni priraštaj, pomaže sugrađanima da zasnuju porodicu i uspješno podstiče rast broja novorođene djece.

„Rezultati takvog djelovanja lokalne uprave sve su vidljiviji i konkretniji, pa je na samom kraju tekuće godine zabilježen rast broja naknada za novorođenju djecu za čak 20% u odnosu na 2022. godinu. U istom periodu prošle godine broj naknada iznosio je 337 dok u decembru ove godine taj broj iznosi 403, sa očekivanjima da će se rast nastaviti do kraja godine“, saopšteno je iz Opštine Bar.

Takođe, do decembra ove godine u ovu svrhu iz lokalnog budžeta isplaćena su sredstva u iznosu od 184.500 eura dok je u istom periodu prošle godine isplaćeno 36.220 eura, što predstavlja četvorostruk rast.

Podsjećamo da je Opština Bar Odlukom o Budžetu za 2023. godinu naknadu za novorođenu djecu uvećala sa nekadašnjih 100 na 450 eura, što je očigledno podstaklo roditelje da se lakše odluče na takav korak, sigurni da će imati oslonac u lokalnoj upravi i podršku za lakše odgajanje novrođenog djeteta.

„Bar je danas grad koji je mjesto života, koji stalno bilježi rast broja stanovnika kojih je sada, prema procjenama, oko 60 hiljada, te se moramo suočiti sa takvom društvenom stvarnošću i još snažnije podsticati pronatalitetne politike, svjesni da je rast nataliteta najveći izazov ne samo grada već i Crne Gore“, saopšteno je iz Opštine.

Kako navode osim naknada i pomoći za novrođenu djecu, Opština Bar sprovodi još niz politika koje se tiču medicinski potpomognute oplodnje, pomoći djeci predškolskog i školskog uzrasta u školovanju, zdravim stilovima života i drugim oblastima od značaja za poboljšanje kvaliteta života.

Foto: Opština Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents