U Andrijevici otkriven spomenik Aleksandru Nevskom: Potvrda vjekovne duhovne i kulturne povezanosti

Nakon što je u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Andrijevici, episkop budimljansko-nikšićki Metodije, sa sveštenstvom, služio Svetu arhijerejsku liturgiju juče je ispred ovog hrama otkriven spomenik velikom ruskom svetitelju, knezu i državniku Aleksandru Nevskom. Tom prilikom je rečeno da bista predstavlja dar njenog autora poznatog ruskog skulptora, akademika Ruske akademije umjetnosti Ajdina Zejnalova, narodu Vasojevića, a da su postament obezbijedili članovi Moto-kluba „Noćni vukovi“. Takođe, saopšteno je da je spomenik postavljen zahvaljujući zalaganju Ruskog doma u Beogradu, Ambasade Rusije u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve. Spomenik je otkrio ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, podsjećajući da je ruski svetitelj Sveti Aleksandar Nevski postao jedan od nebeskih pokrovitelja Vasojevića od 18. vijeka kada su mu se molili prije bitke sa Turcima u podnožju planine Komovi.

– Vasojevići su svojevremno pobijedili mnogo nadmoćnijeg protivnika kada su pozvali Svetog Aleksandra Nevskog u pomoć. A otkrivanje ovog spomenika u Andrijevici, a kasnije i u Nikšiću, još jedna je potvrda vjekovne istorijske, duhovne i kulturne povezanosti između naroda Rusije i Crne Gore. Siguran sam da je ova bliskost i iskreno prijateljstvo među našim narodima čvrsto i da to neće promijeniti nikakve prolazne geo-političke okolnosti – naveo je Maslenikov, prenosi Dan.

On je dodao da je Aleksandar Nevski poznat ne samo kao istaknuti vojskovođa koji je branio Rusiju od strane agresije, već kao i mudar političar i diplomata. Kazao je da je on zbog toga, između ostalog, i zaštitnik Ruske diplomatske službe.

Osveštavajući spomenik Aleksandra Nevskog u Andrijevici, episkop budimljansko-nikšićki Metodije je istakao da je ovim činom Vasovo pleme još jednom pokazalo da se sjeća svog zaštitnika i patrona, kako i svojih velikana iz svog naroda koji su, kako je naveo, išli onim uskim i tegobnim, jevanđeljskim putem kroz sve vrijeme iskušenja i na njemu istrajali.

– Podizanjem ovog spomenika pleme Vasovo je još jednom pokazalo za kojim istinskim, pravim, suštinskim vrijednostima sleduje. To su one vrijednosti za kojima je ovo pleme uvijek kroz kroz vjekove išlo i sljedovalo. Sveti Akleksandar Nevski, pored toga što je bio vitez mača i branio svoj narod, iznad svega i prije toga bio je vitez duha i istinski sljedbenik Hristov. On je bio čovjek koji je vapio i žudio za ljepotom nebeskom, za istinom i pravdom. Kada se god sukobljavao sa protivnicima koji su udarali na njegov narod on je kuražio svoju braću, saplemenike i sunarodnike. Govorio je nije snaga u sili nego u pravdi. A isto to je govorio ovdje svome narodu srpskome Sveti Petar Cetinjski kada se borio protiv otomanskih osvajača – naglasio je vladika Metodije.

Svečanosti uAndrievici, između ostalih, prisustvovali su predsjednici opština Berane i Andrijevica Vuko Todorović i Željko Ćulafić, kao i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov i autor spomenika skulptor Ajdin Zejnalov.

Ćulafić priredio prijem

Nakon otkrivanja spomenika i okupljanja oko trpeze ljubavi u parohijskom domu na Knjaževcu, predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić je u svom kabinetu priredio prijem za predstavnike ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori i akademika skulptora Ajdina Zejnalova. On je tom prilikom zahvalio svima koji su doprinijeli da se u Vasojevićima podigne tako velelepni spomenik.

– Hvala vam na ovom istorijskom poklonu koji je u ponosnim Vasojevićima zasijao posebnim sjajem koji dopire do neba – kazo je Ćulafić.

Tom prilikom autor spomenika Ajdin Zejnalov je naglasio da je za njega učešće u ovom projektu posvećenom Aleksandru Nevskom bila velika čast. Dodao je da je djelo o kom je riječ nastalo kao plod istorijskih i duhovnih veza i preporuka vezanih za Crnu Goru i Rusiju.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA