U ambulantama ZHMP prošle sedmice pregledano 6,1 hiljada pacijenata

Medicinski timovi 23 jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) na teritoriji Crne Gore su protekle sedmice u ambulantama pregledali 6.176 pacijenata, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali, dnevni prosjek pregleda u ambulantama na teritoriji države je 920 pacijenata.

Iz ZHMP su rekli da se dnevno najveći broj pregleda obavi u Podgorici, 200, zatim Ulcinju i Baru po 90, Budvi 70 i Žabljaku 20.

“U istom periodu medicinski timovi ZHMP obavili su 973 kućne posjete i 317 transporta”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pomoć ukazana i osobama iz saobraćajnih nezgoda, kojih je u posljednjih sedam dana bilo 80.

Iz ZHMP su, s obzirom na aktuelnu meteorološku situaciju i visoke temperature, savjetovali da se obaveze, ukoliko je moguće, završe u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Kako su naveli, izlazak, naročito za osjetljive grupe poput hroničnih bolesnika, starijih, trudnica i djece, ne preporučuje se u periodu od deset do 17 sati.

Iz ZHMP su građanima savjetovali da se redovno hidriraju, konzumiraju laganiju hranu i da vode račune o tome gdje kupuju hranu, jer se ljeti brže kvari, što dovodi do stomačnih tegoba i trovanja.

“Obavezan je zaštitni faktor na koži, te nošenje zaštite na glavi poput kape ili šešira. Bebe i malu djecu ne izlagati direktnim sunčevim zracima”, ističe se u saopštenju.

Foto: ZHPCG

NIKŠIĆ PROGNOZA