U Albaniji osnovano udruženje crnogorske manjine „Montenegro“

U Skadru je 1. septembra održana Generalna skupština za osnivanje udruženja „Montenegro“, koje je novo udruženje Crnogorske manjine u Republici Albaniji, navodi se u saopštenju Uprave za dijasporu. 

Kako su kazali, predsjednik ovog udruženja biće Alban (Bane) Seknić, koji potiče iz poznate porodice crnogorske manjine u Skadru. Osnivačkoj skupštini prisustvovao je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Tirani Đorđe Janković, predstavnik Crnogorske manjine u Albaniji Marinko Ćulafić, počasni konzul u Skadru Sokol Hoxha, samostalni savjetnik u Upravi Zoran Đukanović, intelektualaci, pripadnici crnogorske manjine u Skadru, itd.

Jakupi je u ime Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, kako dodaju u saopštenju, vidno obradovan masovnošću na osnivačkoj skupštini i broju onih koji su željni da na institucionalni način grade saradnju sa Crnom Gorom.

„Jakupi je obećao punu podršku udruženju „Montenegro“ i crnogorskoj manjini u Skadru kroz projekte za realizaciju programa ovog udruženja. Predstavnik Crnogorske manjine u Odboru za Nacionalne Manjine u Albaniji g. Marinko Ćulafić je stvaranje ovog udruženja smatrao važnim događajem za reorganizaciju Skadarskih crnogoraca i garantovao podršku Odbora u budućnosti. Takođe, na ovom sastanku razgovarao je o novom popisu stanovništva „Census“ i koracima koji će biti preduzeti na podizanju svijesti i informisanju o ovom veoma važnom procesu za crnogorsku manjinu u Albaniji“, zaključuje se u saopštenju Uprave za dijasporu. 

Foto: Uprava za dijasporu

NIKŠIĆ PROGNOZA