U 2023. godini registrovano 46 zaraženih HIV-om, dvije osobe umrle od AIDS-a

Od početka 2023. godine do kraja novembra, registrovano je 46 osoba sa HIV infekcijom u Crnoj Gori. Od toga 16 osoba je sa prethodno dijagnostikovanom infekcijom u zemljama porijekla, koje su, uz regulisan pravni status boravka, nastavili terapiju u našoj državi, saopšteno je Gradskom portalu iz Instituta za javno zdravlje u susret 1. decembru Svjetskom danu borbe protiv HIV/AIDS-a.

” Registrovane su dvije osobe umrle od posljedica HIV infekcije u ovoj godini”, kazali su iz Instituta.

U Crnoj Gori sa HIV infekcijom živi oko 400 osoba, kazali su iz Instituta i dodali da oko četvrtina nije dijagnostikovana, odnosno ne zna svoj status.

“Prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori je registrovan 1989. godine i od tada se, izuzimajući godine COVID-pandemije kada je došlo do smanjenja broja registrovanih slučajeva, svake godine povećava broj novoregistrovanih osoba. Od početka epidemije 1989. do kraja 2022. godine registrovana je ukupno 371 osoba inficirana HIV-om (uključujući i osobe sa regulisanim statusom boravka koji se prvi put registruju u našem sistemu). U istom periodu, 67 osoba je umrlo od AIDS-a”, rekli su iz Instituta za Gradski portal.

Crna Gora se, dodaju, od februara 2022. suočava sa značajnim prilivom migranata (pretežno ruskih državljana i ukrajinskih izbjeglica).

“Tokom 2022. devet osoba koje žive sa HIV-om došlo je u Crnu Goru gdje su nastavili antiretrovirusnu terapiju. Dakle – u 2022. godini u registar HIV-a u Crnoj Gori uvršteno je ukupno 40 novih slučajeva, odnosno 31 osoba sa novotkrivenom (novodijagnostikovanom) infekcijom (77,5% svih novoprijavljenih slučajeva) i 9 migranata sa prethodno dijagnostikovanom infekcijom u zemljama porijekla (22,5% svih novoprijavljenih slučajeva) “, pojasnili su iz Instituta za Gradski portal.

Objašnjavaju da, na osnovu dostupnih podataka i procjena koje se izrađuju svake godine, ne mogu zaključiti da se u našoj zemlji povećava broj osoba koje se inficiraju HIV-om.

“Povećava se broj osoba koje se registruju, tj. testiraju se i dijagnostikuju. Testiranje na HIV, rano otkrivanje bolesti i uvođenje terapije je od nemjerljivog značaja, kako za zdravlje pojedinca, tako i za javno zdravlje. Otkrivanje infekcije i rano započinjanje liječenja sprječava razvoj zdravstvenih komplikacija, poboljšava kvalitet života, produžuje očekivano trajanje života”, ističu iz Instituta.

Naglašavaju da se danas sa HIV-om ne samo živi, već stari.

“Takođe, liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane jer osoba koja je na terapiji, ima dobar terapijski odgovor i nemjerljiv nivo virusa u krvi, ne može da prenese infekciju “, napominju iz Instituta.

Pojašnjavaju da je u Crnoj Gori vodeći način prenosa HIV-a seksualni kontakt. Na taj način je, kažu, inficirano 88% registrovanih.

” Povećani rizik od HIV infekcije imaju osobe koje su više i izložene ovoj infekciji (zbog ponašanja ili prirode posla). U rizična ponašanja spadaju stupanje u seksualne odnose sa nepoznatim osobama, često mijenjanje seksualnog partnera, nekonzistentna upotreba zaštite (kondoma) prilikom seksualnih odnosa, stupanje u seksualne odnose pod uticajem alkohola i droga, injektiranje droga, tetoviranje i pirsing nesterilnim instrumentima (kada se obavlja van licenciranih salona) i dr “, zaključili su iz Instituta za Gradski portal.

foto:ilustracija/envato

NIKŠIĆ PROGNOZA