Tužna slika sjevera zemlje: U Plužinama i Šavniku ukupno upisana 23 prvaka

Predstojeću školsku godinu u Šavniku, kao i u posljednjih nekoliko godina, dočekaće manje od stotinu đaka.  Ubrzan odliv stanovništva, niska stopa nataliteta, teška ekonomska situacija, uzrok su sve praznijih školskih klupa ne samo u toj opštini, već širom sjevera naše zemlje, piše „Dnevno“.

Tako će se školsko zvono u Obrazovnom centru Šavnik, od septembra oglašavati za svega šest prvaka, i to četiri u matičnoj školi, a dva u područnim odjeljenjima (PO) – po jedan u selima Duži i u Dubrovsko. Što se tiče Osnovne škole “Bogdan Kotlica” u Boanu, u prvi razred naredne školske godine upisano je troje đaka – ukupan broj učenika u toj školi je 21, dok će Osnovna škola “Jovan Ćorović” u Gornjoj Bukovici narednu školsku godinu dočekati bez ijednog prvaka, i sa samo jednim učenikom – u devetom razredu.

Na teritoriji cijele opštine Šavnik, školsku nastavu od septembra pratiće ukupno devet prvaka.

“Narednu školsku godinu u Obrazovnom centru Šavnik upisalo je šest prvaka, a postoji mogućnost i da ih bude sedam, ukoliko jedna porodica odluči da upiše dijete u prvi. Što se tiče Srednje škole, još traje upisni rok, ali u prvom upisnom roku se prijavilo devet učenika”, kaže za portal Dnevno.me direktor te obrazovne institucije Bajo Zorić.

Podsjeća da je prethodne godine bilo ukupno 62 đaka u osnovnom obrazovanju, 15 u srednjem, 12 u predškolskom.  Naredne školske godine taj broj će u osnovnom obrazovanju biti manji za dva učenika.

“Broj je stalno u opadanju, od vremena kad sam se zaposlio u toj školi – novembra 1998, do danas. Tada je samo u Osnovnoj školi bilo 227 učenika. U međuvremenu, 2003, osnovna škola u Bijeloj pretvorena je u područno odjeljenje naše ustanove sa čijeg je područja prošle godine nastavu pratilo 17 učenika. Škola u Bijeloj je školske 1963/64 brojala 212 učenika”, priča Zorić za Dnevno.me.

Svjestan je, kaže, da su vremena danas postala teška posebno za seosko stanovništvo, koje u želji za lagodnijim životom mahom napušta rodna mjesta. Zato im se, prema riječima našeg sagovornika, mora pomoći, kako se i taj broj što je ostao, ne bi dodatno smanjio.

“Što više bi se trebalo posvetiti i dati više podrške mladim bračnim parovima koji žive u seoskim područjima. Onima koji odluče da žive u seoskim područjima treba pomoći, podržati ih da urade kuće i štale, jer to je nešto što ne mogu odnijeti iz sela, odnosno nešto što ne mogu prodati. Smatram da svima onima koji imaju želju da ostanu, treba izaći u susret i učiniti sve da ne odu”, kaže naš sagovornik.

Ništa bolja situacija nije ni u vrtiću, koji funkcioniše u okviru JU “Obrazovnog centra” Šavnik.

Naredne školske godine, vrtić neće primiti nove članove.

“Prošle godine vrtić je imao 12 korisnika, a od septembra će četvoro djece biti manje. Jedna porodica se odselila, dok se troje upisalo u osnovnu školu”, zaključuje Zorić za Dnevno.me.

U Plužinama malo vedrija slika

Nešto bolja situacija u odnosu na Šavnik, ali i dalje dio ‘tužne slagalice’ sa sjevera, jeste u opštini Plužine.

Kako nam je saopšteno iz tog Obrazovnog centra, prvaka na teritoriji cijele opštine od septembra biće ukupno 14 – devet u matičnoj školi, i četiri u područnim odjeljenjima – dva u PO Borkovići, jedno u PO Goransko i jedno u PO Smriječno. U Osnovnoj školi “Bećko Jovović” u Stabnima upisan je jedan prvak, i to u PO u selu Orah.

Upisanih osnovaca u tom Obrazovnom centru je 126, dok će đaka u srednjem obrazovanju biti 71. Taj broj iz godine u godinu varira, pa je prošlu 2022/2023. osnovnu školu učilo četiri đaka više nego što će ih biti u septembru 2023/2024. godine. 

Podsjetimo, u Plužinama je prvi put prošle godine ukupan broj osnovaca u Obrazovnom centru pao ispod 200. Tako će biti i naredne godine.

Izvor: Dnevno

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA