Turiste na prilazu Crnom jezeru dočekuju neprijatni mirisi

Na društvenim mrežama juče se pojavio snimak na kojem se navodno vidi izlivanje vode iz septičke jame restorana na Crnom jezeru. Ekološki aktivisti upozoravaju da se grad napaja vodom iz jezera, te da eventualno zagađenje može da ugrozi zdravlje građana i turista. Zakupac restorana, s druge strane, tvrdi da postoje prečišćivači otpadnih voda. Iz Agencije za zaštitu životne sredine smatraju da zbog nepoštovanja principa zaštite prirode treba tražiti raskid ugovora.

Turisti, posebno ekolozi, skreću pažnju da je za jedan od bisera crnogorske prirode to nedopustivo.

„Ovaj restoran je jednostavno neodrživ po broju gostiju, proširili su ga i stavili veći broj stolova nego što je raniji restoran imao. Zamislite neko dođe iz Švajcarske ili Austrije, ili Slovenije koje nemaju ništa pod UNESKO-m, a mi imamo 36.000 hektara, i prva stvar koja ih dočeka je smrad“, kaže ekološki aktivista Miloš Lazarević.

Ovih dana turiste kada priđu jezeru dočekuje neprijatan miris. Zakupac restorana Luka Bulatović kaže da je ovo jedini objekat u Nacionalnom parku Durmitor koji ima uređaje za prečišćavanje otpadnih voda i uređaj za prečišćavanje ulja iz restorana.

„Upojna jama je na mjestu koje ne može da primi prečišćene vode. To što se pojavilo, ta jedna mala lokva, to je prečišćena otpadna voda“, objašnjava Bulatović.

Iako se vode odlivaju gdje im nije mjesto, zakupac tvrdi da ne mogu doći do jezera.

„Otpadne vode ne mogu da dođu do jezera, a šta i da dođe, to su prečišćene vode, a to je danas i inspekcija utvrdila. Ekološki inspektori su dolazili danas, obišli teren, i ustanovili da sve ovdje funkcioniše u najboljem redu“, tvrdi Bulatović.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da su dobili pritužbe turista na neprijetne mirise i glasnu muziku iz restorana.

„Sve smo to dokumentovali, snimili, imamo video zapise. To smo poslali Ekološkoj, odnosno Komunalnoj inspekciji Žabljaka, oni su izašli na teren, jer je evidentno da se ne poštuje ugovor i treba tražiti raskid“, kaže direktor Agencije Milan Gazdić.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA