Tivat: Spasena tročlana porodica iz Austrije, čija se jedrilica pokvarila

Tokom sinoćnjeg nevremena spasena je tročlana porodica iz Austrije, čije je plovilo nekontrolisano stiglo do Krašića nakon kvara na pogonu, pa su putnici bili u opasnosti i nisu mogli da se vrate u Porto Montenegro, odakle su isplovili.

Prema riječima Robertina Maslovara iz Službe zaštite i spasavanja Tivat, sinoć oko 20 sati Služba je dobila više poziva građana, koji su primjetili da putnici sa jedrilice ispaljuju signalne rakete, pale baklje i dozivaju u pomoć.

Na teren su izašli i pripadnici Službe i DVD Krtoli, obavijestili su Hitnu pomoć, Odjeljenje bezbjednosti i OKC. Dok nije stigla ekipa iz Porto Montenegra vatrogasnim brodom, u pomoć su pristigli Ilija Marković, Luka Radonić, Matija Grabic iz JK Delfin i Ivan Lučić i Matko Marić iz kompanije Una. Prema Maslovarevim riječima, Služba zaštite obavijestila je i Upravu pomorske sigurnosti, sa kojom je Porto Montenegro bio u komunikaciji preko radio veze.

Matija Grabić za Radio Tivat kazao je da je Ilija Marković prvi vidio signalnu raketu.

“Ilija Marković prvi je vidio signalnu raketu, ja sam u tom momentu na putu iz Kotora (gdje je bilo još intervencija) zvao Luku Radonića da njegov brod spasavamo, ali mi je rekao da je neko ispalio raketu, pa smo krenuli prvo njih da nađemo. Istovremeno, Ivan Lučić i Matko Marić su spasavali i navodili neki veliki trimaran prema Lazure marini u Herceg Novon, i kad su kretali nazad, i oni su vidjeli raketu i krenuli prema njima”, rekao je on.

Kako je pojasnio Grabić, prateći logičan smjer po vjetru i talasima do lokacije gdje mislimo da ih je ponijelo, u daljini vidimo baklju i sad ih već vidimo u daljini.

“20 sekundi prije nas, na lokaciji su Ivan i Matko. Na brodu je bila porodica iz Austrije sa ćerkom od četiri ili pet godina, motor im nije radio, pustili su sidra kolko su imali i brod je negdje 15m od obale konačno usidren, ali na ozbiljnim udarima vjetra i talasa. Tu smo prvo pitali da li su svi dobro, koliko ih je, može li brod da se vozi/upravlja (makne sa te, najgore, lokacije u momentu po trenutnim uslovima.

Rekli su je mala povrijedila prst i da je vozimo sa nama, pa smo je prebacili kod nas, pa u Unin brod. Do tog trenutka im je plan bio da njih dvoje ostanu na brodu, a da nju vodimo prema Tivtu, sto nismo htjeli, jer bez njih ne bismo isli, a oni nisu htjeli da ostave brod. U tom trenutku dobijamo informaciju da iz Porto Montenegra stiže vatrogasni brod sa posadom”, dodaje Grabić.

Prebacili su, kaže, Iliju na brod sa gospođom, jer su sad mogli čitav brod povuć sa njima za Tivat.

“Ilija Marković se popeo na brod unesrećenih, otkačio sidro, i u tom trenutku smo im dobacili konop sa Portovog broda, koji smo ispratili prema Portu, utvrdili da su i roditelji i mala zbrinuti na sigurnom i uradili jos jedan krug po zalivu da vidimo ima li još koga, kome treba pomoć”, ističe Grabić.

Djevojčici je pružena pomoć u Domu zdravlja.

Foto: Radio Tivat

NIKŠIĆ PROGNOZA