Terzić: Dopunskim i smjenskim radom dobili 1.000 više termina za pacijente

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Zoran Terzić ističe da se na svim klinikama trude da smanje liste čekanja, te da rade u punom kapacitetu svakodnevno. Sa novom organizacijom koju su uveli od početka godine povećan je broj termina za pacijente za 15 odsto, odnosno 1.000 pregleda više na svim klinikama u KCCG.

Kako je kazao Terzić, gostujući u Dnevniku TVCG, na Hirurškoj klinici ne čeka se više od mjesec dana na sve vrste pregleda, a takođe i za operativne procedure.

„U 2019. obavljeno je na poliklinici 350.000 pregleda, a u 2022. 600.000. To je obavilo 400 ljekara specijalista i subspecijalista. Skoro duplo smo povećali broj obavljenih pregleda. Jedna od klinika koja ima veliki broj pregleda je Klinika za neurologiju, gdje je pet ljekara obavilo 2.500 pregleda i ne samo pregleda, već je tu i rad na odjeljenju, razni konsultativni pregledi, rad u specijalističkim kabinetima“, naglašava Terzić.

Smatra da rad u privatnoj praksi ne koči rad u KCCG, jer samo 128 njih ima saglasnost za rad u privatnim ordinacijama. U proteklom periodu, naglašava, pravili su analize i pokušali da sve greške u zakazivanjima da riješe.

„Ponovo smo pokrenuli kol centar, ali dešava se da 30 do 40 odsto pacijenta ne dođu na zakazani termin, oni propadaju, a mi plaćamo dopunski rad i ljekarima i medicinskim sestrama, i pacijenti kojima je potrebno ostaju bez pregleda, tako da se vrtimo u krug“, kaže Terzić.

Što se tiče nedostatka ljekara kaže da je uvijek potrebno više, a treba imati na umu da je za obuku jednog hirurga da samostalno obavlja sve procedure potrebno 10 godina, te da je trenutno na specijalizaciji 150.

„Ljekari su i prije povećanja plate radili odgovorno i sa istim entuzijazmom i to povećanje nije uticalo na naš rad. Pohvalan je primjer iz Niša, ali mogu sa ponosom da kažem da i naša Kardiohirurgija ostvaruje odlične rezultata u skladu sa kapacitetima. Imamo šest ljekara, od kojih pet dežura i radi svakodnevno. Mi imamo jednog kardiohirurga na 100.000 stanovnika. Prošle godine urađeno je 450 operacija, 150 više od projektovanog. Te operacije se rade svakodnevno, po dvije dnevno i subotom i nedjeljom po jedna, tako da kardiohirurzi ne mogu da rade više nego što rade. Te operacije traju i po pet šest sati“, kaže Terzić.

Očekuje da ideja o transformaciji opštih bolnica Kotor i Berane u kliničko-bolničke centre zaživi, jer bi to umnogome rasteretilo KCCG.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA