Takmičenje „Čini dobro Budi heroj za planetu!“

Fondacija “Čini dobro” u saradnji sa Zavodom za školstvo, koji sprovodi međunarodni program “Eko škole”, upućuje poziv obrazovno-vaspitnim ustanovama za učešće u takmičenju “Čini dobro Budi heroj za planetu!”.

Takmičenje se organizuje povodom 04. novembra Svjetskog dan klimatskih promjena.

“Pravo učešća na takmičenju imaju obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, tačnije koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”, saopšteno je iz Fondacije.

Vaspitno-obrazovne ustanove čiji projekti budu prvorangirani i drugorangirani, dobiće novčanu nagradu od po hiljadu eura od Fondacije “Čini dobro” i kompanije Čikom za njihovu realizaciju.

U okviru takmičenja “Čini dobro Budi heroj za planetu!” obrazovno-vaspitne ustanove treba da dostave predlog projekta na temu klimatskih promjena, koji je usmjeren na očuvanje životne sredine mapirajući problem u školi i/ili lokalnoj zajednici te predlogom ponude konkretno rješenje i kako se pridružiti globalnoj borbi protiv klimatski promjena.

Poziv je otvoren do 01. decembra 2023. godine kada obrazovno-vaspitne ustanove treba da dostave svoje predloge na e-mail: info@cinidobro.me. Obrazovno-vaspitna ustanova može učestvovati samo sa jednim predlogom.

“Takmičenje ima za cilj podsticanje svijesti o klimatskim promjenama među mladima, tačnije učenicima/cama, nastavnim kadrom ali i njihovo motivisanje da promijene svoje navike i preduzmu konkretne korake za očuvanje planete. Tačnije, očuvanje planete je moguće samo ako budemo vodili računa o biološkim raznovrsnostima, održivom korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja i potrošnji energije”, navode iz Fondacije.

Pojašnjavaju da se smatra za klimatske promjene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina, da su nastale kao rezultat čovjekovih aktivnosti, a ne kao posledica prirodnih promjena u atmosferi.

“Zato je ova tema jako važna, zato je oblast klimatskih promjena je jedna od deset tema koja se realizuje u okviru međunarodnog programa “Eko škole”. Komisija, u kojoj su predstavnici Fondacije „Čini dobro“, Zavoda za školstvo, kompanija Glovo, Čikom, Finveo, Mont Way i NVO “EKOM” će cijeneći kriterijume: inovativnosti, kreativnosti i orginalnosti; uticaja i održivosti projekta; kvalitet predloga; pristup i metodologiju; povezanost sa kurikulumom; promociju i adaptibilnost projekta, 08. decembra 2023. godine odabrati dva najbolja projekta”, saopštili su organizatori.

foto:Fondacija „Čini dobro“

NIKŠIĆ PROGNOZA