Tajna policija krije gdje je „majbah“

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) gotovo mjesec dana odbija da odgovori šta su uradili sa vozilom marke “mercedes majbah”, plaćenim skoro 650.000 eura, koje je nekad dužio bivši šef države Milo Đukanović, pišu Vijesti.

Ključeve od skupocjenog automobila Đukanović je u maju predao nasljedniku na čelu države Jakovu Milatoviću, koji je “majbah” odmah vratio stvarnom vlasniku – ANB-u.

Milatović je još tada “Vijestima” kazao da je ključeve od vozila predao tajnoj policiji.

“’Majbah’ je u vlasništvu Agencije za nacionalnu bezbjednost, tako da im je i vraćen i oni su adresa za sva dalja pitanja. Ja ga svakako neću koristiti”, kazao je za “Vijesti” Milatović.

Agencija za nacionalnu bezbjednost od 5. oktobra, i pored više urgencija, ne odgovaraju na pitanja da li je to vozilo dodijeljeno nekome na korišćenje i ako jeste kome i na osnovu koje odluke. Nijesu odgovorili ni na pitanje šta je plan za skupocjeno vozilo, ako do sada nije dodijeljeno.

Tajna policija je 2017. kupila dva identična majbaha, a pored Đukanovića, procjena ANB-a bila je da vozilo visokih bezbjednosnih karakteristika treba da dobije i tadašnji premijer Duško Marković.

Dva identična “mercedesa majbah S650” plaćena su uplaćeno gotovo 1,3 miliona eura – 647.000 po vozilu, što je prije više od dvije godine i zvanično rečeno “Vijestima” iz ANB-a.

“S obzirom na to da navedena vozila posjeduju iste tehničke karakteristike, cijena kupovine je ista za oba vozila”, odgovorili su tada iz ANB-a na pitanja redakcije.

Radi se o vozilima proizvedenim 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sjedišta.

U profakturi za jedan od “majbaha”, do koje je tada došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), precizira se i boja – obsidijan crna-metalik.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dvije rate i to polovina ukupne cijene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija za nacionalnu bezbjednost je državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtjev za isplatu ukupne cijene – 647.322 eura.

Podaci o trgovini dva “majbaha” bili su označeni stepenom tajnosti interno, pa do početka 2021. nijesu bili poznati detalji trgovine.

Vlada Zdravka Krivokapića je početkom 2021. usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje ta dva vozila.

Do prodaje nikada nije došlo.

Đukanović je izignorisao poziv tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića da “majbah” parkira u garažu ANB-a i da zaduži drugi službeni automobil. Iz kabineta predsjednika su tada odgovorili da se radi o “populističkoj i politikantskoj priči nove vlasti”.

Vozilo koje je koristio Marković u ljeto 2021. bilo je oglašeno na prodaju. Tada je procijenjeno na više od 450.000 eura, ali nije bilo zainteresovanih da za taj novac kupe automobil.

Spajić je tada kazao da su “dolazili ljudi iz Emirata, iz Rusije, Ukrajine, sa zapada, bilo je više interesenata, međutim, po toj cijeni oni nisu spremni da kupe taj auto”. “Jedan od razloga je možda zato što gospodin Marković nije toliko prepoznat internacionalno, nije imao dodatnu vrijednost taj auto, ono ima vrijednost kao blindirano “majbah” vozilo, tako da moramo da uradimo drugu procjenu, realističniju procjenu vrijednosti”, tvrdio je tada Milojko Spajić.

Nije poznato da je ikada urađena nova procjena, što potvrđuje i diskusija na sjednici Vlade iz jula 2022.

“Vozilo je procijenjeno na 456.000 eura. Već godinu sjedi neiskorišćeno. Značajno je izgubilo na vrijednosti. Ako bi ovakvi zaključci ostali na snazi, za godinu-dvije bi ga mogli polako otpisivati u staro gvožđe i prodavati. Predložio sam da se koristi za prevoz stranih štićenika i drugih ličnosti, sve dok se ne nađe model da se ne koristi više za prevoz bilo kog u Crnoj Gori. Želimo da pošaljemo poruku da nama takav luksuz nije potreba”, rekao je tada odlazeći ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Majbah je tada, odlukom Vlade, predat MUP-u.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Potrošena priča…

NIKŠIĆ PROGNOZA