„Sveta Petka da se proglasi za Dan opštine Pljevlja“

Episkop eparhije mileševske Atanasije pozvao je odbornike Skupštine opštine Pljevlja da na sjutrašnjoj lokalnoj sjednici izglasaju da se 27. oktobar, kad se praznuje Sveta Petka, ustanovi kao novi dan opštine.

„Kao vaš molitvenik pred živim Bogom, pozivam sve vas, narodne odbornike, da svojim glasom podržite da se Sveta Petka i zvanično proglasi za Dan opštine. Glasajući za istinski i istorijski utemeljen Dan opštine, glasaćete za slobodu, jer su Pljevlja, nimalo slučajno, baš na dan kada se praznuje Sveta Petka, dva puta oslobađana od ropstva, i to 1912. od turskog i 1918. od austrijskog“, poručio je episkop.

Kako je kazao, glasanjem za novi Dan opštine koji će se praznovati 27. oktobra, na praznik Svete Petke, odbornici će podići ruke za oslobođenje od ostataka bezbožnog komunističkog nasleđa, oličenog u dosadašnjem Danu opštine.

„Glas za pomenutu odluku donosi slavljenje svega onoga što je oličeno u djelu i liku Svete Petke. U tome bi se vidjela jednakost svih ljudi pred Bogom, nasuprot marksističkoj deklarativnoj socijalnoj jednakosti, koja kulminira u stvaranju bezličnog proleterijata. Slavimo slobodu i život, a prije svega i iznad svega Onoga koji nam je darovao i slobodu i život, a nasuprot uravnilovci i jednoumlju jednopartijskog sistema. Slavimo mudrost oslikanu životom Svete Petke, a slaveći mudrost, slavimo Boga, a sa Bogom nam je budućnost“, zaključio je episkop. 

Foto: Eparhija mileševska

NIKŠIĆ PROGNOZA