Svečanom akademijom i liturgijom počeli „Petrovdanski dani‘‘

 Turnirom „Igraj za Duhovni centar“, na kojem je prikupljeno više od hiljadu eura, a nakon toga i svečanom akademijom počeli su Petrovdanski dani, koje organizuje bjelopoljska Srpska pravoslavna crkvena opština. S blagoslovom episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija održana je i manifestacija u susret prazniku Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla.

U sklopu svečanosti upriličena je i prodajna izložba slika kao i promocija knjige „Nebeska dvorišta“ vladike diseldorfskog i njemačkog Grigorija.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Petrovoj crkvi u Bijelom Polju, juče su na Petrovdan služili episkopi Grigorije, Metodije i buenosajresko-južnocentralnoamerički Kirilo, administrator Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske.

Osvrnuvši se na život apostola Petra, vladika Grigorije je istakao njegovu vjeru i ljubav prema Hristu.

– Novim spasavamo staro, ali to novo treba da izvire iz onog starog i da ne bude odvojivo od njega. Tako i vi nastavljate život ove čudesne stare crkve. Tako i ova djeca koja su se večeras pojavila i koja će možda svirati u nekoj svjetskoj filharmoniji nikada neće zaboraviti svoj zavičaj. Zato je važno da se naučimo od Petra da budemo hrabri i da vjerujemo – kazao je episkop Grigorije.

Prof. dr Radoje Femić je govoreći o knjizi „Nebeska dvorišta“ istakao da ona emancipuje savremenu srpsku književnost koji su imali najznačajniji „duhovi“ druge polovine dvadesetog vijeka.

– Sa stanovišta književnog kritičara moram reći da je veoma važno da se jedna vrsta mihizovskog ogledanja u ovoj knjizi može izvesti ne samo na osnovu onog impresionističkog metoda, nego na osnovu emanentnog metoda, koji podrazumijeva koncentrisanost samo na tekst, a ne na vantekstovne relacije koje ga obilježavaju. I na tom metodološkom testu, ova knjiga bi svakako, ne samo prošla, nego potvrdila vlastiti antologijski karakter i zbog toga je srdačno preporučujem – kazao je, između ostalog Femić.

Na Akademiji su učestvovali Crkveni hor „Sveti Nikola“, guslar Siniša Petrić, Anđelina Femić, Bogdana Furundžić i Nađa Marinković, a program su vodili glumci Bjelopoljskog pozorišta Nela Terzić i Predrag Vukojević.

Od monaha do pjesnika sanjanog okrilja

Govoreći o knjizi „Nebeska dvorišta“, episkop Metodije je kazao da su djela episkopa Grigorija pronašla svoje mjesto u istoriji srpske književnosti.
– Od monaha do pjesnika preko praga Hercegovine do centra Evrope odvijaće se duhovni, ali i fizički povratak našeg Odiseja samome sebi, svojim čitaocima, ali iznad svega sanjanom okrilju kući, domovini. Novi Odisej obilježio je i novog Ovidija. Ljubavlju prema čovjeku i vjerom u nevidljivi smisao koji se krije u ljepoti i tajnama njene nacikličnosti i vezama zasnovane pojavnosti – istakao je episkop Metodije.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA