Sve manje đaka na području opštine Mojkovac: U tri škole u prvi razred upisana 63 učenika

Na području opštine Mojkovac, uostalom kao i u ostalim gradovima na sjeveru države, iz godine u godinu sve je manje đaka, što govori da je i sve manje stanovništva. Podatak da je tokom 2021. godine na području mojkovačke opštine rođeno samo 36 beba dovoljno govori kakvo je stanje. Direktor jedine gradske Osnove škole „Aleksa Đilas Bećo“, Dejan Rubežić kaže da se narod iz Mojkovca sve više iseljava i da se to odrazilo na broj učenika u ovdašnjim školama.

– Naša škola trenutno imamo 533 đaka, a kad sam ja počeo ovdje da radim prije 14 godina bilo je 850 učenika. To je ogroman broj manje zbog čega svi treba debelo da se zamislimo jer nam mladi odoše iz Mojkovca. Omladina ovdje nema perspektive. Fabrike su zatvorene i zato nadležni u državi moraju naći način da se otvori neka fabrika, da što prije proradi Ski – centar Žarski, da se daju piodsticaju za ljude koji ostaju na selima, da se daju subvencije za đake. Te inicijative moraju ići sa nivoa države, inače svi odoše ili za inostarnstvo ili za Podgoricu-kaže Rubežić, prenosi Dan.

Ističe da je ove godine u prvi razred u gradskoj matičnoj školi upisano 49 đaka i još devet u nekoliko područnih odjeljenja.

– Nekada je bilo samo iz Polja, Podbišće, Gojakovići i Dobrilovini po 30 đaka koji bi formirali jedno odjelenje, a sada u Poljima ima ukupno 11 đaka, 12 u Podbišću, pet je u Štitarici i u Gojakovićima jedan – kaže Rubežić.

Direktor Osnovne škole „Milovan Rakočević“ u Lepencu Srđan Stanić kaže da je ova obrazovna ustanova nekada brojala 300 đaka, a da je ove godine u prvom razredu samo četvoro prvaka. Ističe da zbog nedostatka učenika nemaju šesti i sedmi razred,a od prvog do četvrtog razreda imaju 15 đaka.

-Prošle godine smo imali samo jednog đaka prvaka, a ove godine ih je četvoro. Troje su tu iz Lepenca, a jeda učenik putuje iz Žari. I za njega, kao što je bio slučaj i prošle godine, očekujemo da prevoz obezbijedi lokalna uprava-kaže Stanić.

U Osnovnoj školi „Radomir Rakočević‘‘ u Prošćenju, gdje nastavu pohađaju pored učenika iz ovog sela i đaci iz Jakovića i Stevanovca takođe je iz godine u godinu sve manje đaka.

– Imamo u školi 33 učenika, i jednog đaka prvaka. Problem sve manjeg broja đaka je taj što se narod iseljava i ide u potrazi za boljim životom. U ovim našim selima sve je manje stanovnika, naročito mladih.Djevojke neće da žive na selu tako da nema ni dječjeg plača-kaže direktorica škole Marina Stanić.

Ona dodaje da bi iduće godinu u prvi razred škole u Prošćenju trebala biti upisana četiri đaka.

Od Opštine školski pribor dobilo 225 najmlađih osnovaca

Opština Mojkovac je i ove godine obezbijedila školski pribor za 225 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola „Aleksa Đilas Bećo“,“Radomir Rakočević“ i „Milovan Rakočević“. Školski pribor u ime lokalne uprave uručila je Vesna Filipović, vršiteljka dužnosti sekretara Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti i ljudske resurse. Ona je učenicima i nastavnicima poželjela sreću i uspjeh u školskoj godini.

– Ovo je samo jedan od pokazatelja da Opština Mojkovac misli na svoje najmlađe i da će se potruditi da obezbijede što bolje uslove za obrazovni proces svih učenika. Mladi su naša budućnost i zato će uvijek imati svaki vid naše podrške-kazala je Filipović.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA