„Sve je više ustanova koje se bave izdavanjem uvjerenja za vozački ispit bez ikakve kontrole“

U Centru za medicinu rada u Podgorici ove godine pregledano je 238 kandidata za vozače, kazala je portalu Dnevno šefica tog Centra prim dr med Svetlana Keković, ukazujući da je broj pregleda u opadanju.

U prilog toj tvrdnji dostavila nam je podatke i za prethodne dvije godine – prošle godine obavljeno je 307 pregleda, a u 2021. bilo ih je 363.

“Broj pregleda je u opadanju jer se sve više različitih ustanova bavi ovom djelatnošću od opšteg društvenog značaja, a bez ikakve kontrole profesionalnog i stručnog rada”, kaže Keković.

Keković ističe da se pregledi za dobijanje ljekarskog uvjerenja za vozače obavljaju po proceduri propisanoj Pravilnikom o načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za vozače. Pojašnjava da su vozači podijeljeni u dvije grupe.

“Prvu grupu čine vozači amateri, a drugu vozači profesionalci, kojima je to osnovno zanimanje. U obavljanju pregleda za vozače učestvuje tim stručnjaka. Svi članovi tima potpisuju izdato ljekarsko uvjerenje”, kaže Keković.

Za profesionalne vozače pregledi kompleksniji

Sagovornica Portala Dnevno ukazuje da je ocjenjivanje sposobnosti za upravljanje motornim vozilom kompleksno pitanje, te da se mora posmatrati sa dva aspekta – psihofizičke sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilom i bezbjednosti saobraćaja.

“Ukoliko se radi o profesionalnim vozačima, bitan je i aspekt očuvanja zdravlja pri radu”, dodaje Keković, uz napomenu da su za profesionalne vozače pregledi kompleksniji, a kriterijumi za ocjenjivanje stroži.

Pojašnjava da pregled za dobijanje ljekarskog uverenja za polaganje vozačkog ispita obuhvata pregled specijaliste medicine rada, kontrolu glikemije, pregled psihologa, neuropsihijatra i oftalmologa.

“Trajanje samih pregleda je oko sat i po”, navodi Keković.

Keković tvrdi da se u Centru za medicinu rada pregledi obavljaju detaljno, uz poštovanje svih stručnih standarda i kriterijuma.

“Sagledavamo cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta uz uvid u elektronski karton, što nam daje kompletnu sliku o svakom kandidatu”, kaže Keković.

Kako je pojasnila, najčešći uzroci nesposobnosti za vozača su različita neurološka oboljenja zbog kojih može doći do trenutnog gubitka svijesti, psihijatrijska oboljenja, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, kardiovaskularne bolesti, prije svega neregulisana hipertenzija i niz drugih oboljenja.

“Važno je istaći da svaki vozač u slučaju određenih stanja i oboljenja koja su kontraindikovana za upravljanje motornim vozilom predstavlja veliku opasnost i može da ugrozi svoj i tuđe živote. Svjedoci smo tragičnih događaja na našim putevima, teških saobraćajnih nezgoda u kojima se gube ljudski životi, naročito mladih ljudi, ili rezultiraju teškim povredama koje za posljedicu imaju trajne oblike invaliditeta i nesposobnost za samostalan život i rad. Ne treba ni objašnjavati šta to znači, a naročito za mlade osobe”, ističe Keković.

“Građani da preglede obavljaju u Centru za medicinu rada”

Zbog toga ukazuje na važnost poštovanja stručnih kriterijuma.

“Od neprocjenjivog društvenog značaja je da se ovi pregledi obavljaju uz poštovanje svih stručnih kriterijuma, naročito kada su profesionalni vozači u pitanju”, ističe Keković.

Keković prenosi i direktna iskustva sa pacijentima.

“Tokom obavljanja ovih pregleda često otkrijemo različita oboljenja i uputimo pacijente na liječenje. Najčešće se radi o otkrivanju dijabetesa, arterijske hipertenzije, poremećaja srčanog ritma itd. Na taj način otkrivaju se i preveniraju najrazličitija hronična, nezarazna oboljenja koja u najranijoj fazi mogu uspješno da se liječe. Tako se čuva, unapređuje zdravlje i štedi novac koji bi se trošio za liječenje bolesti kad ona uzme maha i kad su efekti liječenja mnogo manji”, kaže Keković.

Zbog svega navedenog, Keković je uputila i apel.

“Pozivam naše sugrađane da preglede obavljaju u Centru za medicinu rada, što je garant da će oni biti obavljeni savjesno, na pravi način i uz poštovanje stručnih kriterijuma”, zaključuje Keković za Dnevno.me.

No, iako Keković šalje jasnu poruku, svjedoci smo da većina ljudi po ljekarsko uvjerenje za polaganje vozačkog ispita, ipak, ide u privatne zdravstvene ustanove.

Dnevno prenosi da su se obratili i Ministarstvu zdravlja i zatražili konkretne podatke. Pitali su ih, između ostalog, koji kriterijumi moraju biti ispunjeni za izdavanje ljekarskih uvjerenja za polaganje vozačkog ispita, na koji način Ministarstvo kontroliše izdavanje uvjerenja, koliko često se dešava da zdravstvene ustanove odbiju da daju izvještaj građanima da nijesu zdravstveno sposobni da upravljaju vozilom… Odgovore još nisu dobili.

Radojević: Potrebni ujednačeni kriterijumi i kontrola

Komentar su zatražili i od saobraćajnog vještaka Igora Radojevića, koji kaže da se danas u privatnim zdravstvenim ustanovama ljekarski pregledi obavljaju na površniji način, te da se provjerava opšte – zdravstveno stanje, kontroliše vid, ali upozorava da se ne procjenjuje temeljno psihofizičko stanje.

Smatra da je potrebno ujednačiti kriterijume i standarde za izdavanje uvjerenja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovima.

“Zašto bi neko bio privilegovan jer ide privatno, a neko ko ide u državnu ustanovu prođe temeljnu kontrolu”, navodi Radojević.

Neophodno je, kaže, propisati na koji način zdravstvene ustanove stiču uopšte uslove da izdaju ljekarska uvjerenja za vozače. 

“Ako ispunjavaju uslove, onda je potrebno kontrolisati da li ih poštuju. To je put kako da dobijemo ispravno zdravstveno uvjerenje, koje svakako utiče na bezbjednost u saobraćaju”, ocjenjuje Radojević.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA