Sudski savjet: Mafijaši nijesu zaogrnuti sudijskim togama, ne bojimo se Adžića i Abazovića

Sudski savjet izrazio je ogorčenost zbog, kako navode, neprimjerenih kvalifikacija advokata Nikole Martinovića, koji je komentarisao poruku ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da „mafija neće kadrirati MUP-om“. Te kvalifikacije oštro su demantovali u današnjem reagovanju. Ukoliko neko ima eventualne dokaze protiv sudija, pozvali su da se to objavi, a nadležni provjere i preduzmu radnje.

Martinović je, podsjećaju iz Sudskog savjeta, izrazio svoje stanovište da se komentar ministra Adžića odnosio na Upravni sud koji je donio odluku po tužbi Zorana Brđanina koji je ranije smijenjen sa mjesta direktora Uprave policije, te da bi zbog toga, između ostalog, trebalo da reaguje Sudski savjet, ali da reakciju ne očekuje „jer su svi prepadnuti od Filipa i od Dritana“.

„Sudski savjet će, kao što je to činio i do sada, bez straha od bilo koga, u punom kapacitetu štititi kako nezavisnost sudskog sistema, tako i nezavisnost sudija pojedinačno, jer je postojanje nezavisnih i nepristrasnih sudova strukturna potreba države u kojoj vlada zakon“, piše u saopštenju.

Podsjećaju i na stav Konsultativnog vijeća evropskih sudija da nezavisnost sudija u globalnom i međuzavisnom društvu treba da bude doživljena od strane svakog građanina kao garancije istine, slobode, poštovanje ljudskih prava i nepristrasne pravde oslobođene od spoljašnjih pritisaka.

„Nezavisnost sudija nije samo prerogativ ili privilegija koja služi samo njihovom interesu, već je to i interes vladavine prava i svakoga ko traži i očekuje pravdu. Nezavisnost kao uslov za sudijsku nepristrasnost, dakle pruža građanima garanciju njihove jednakosti pred sudom. (tačka 9. Mišljenja br.10 (2007). Upravo iz navedenih razloga, Sudski savjet je našao da je nužno izraziti neslaganje i nezadovoljstvo izjavom advokata, jer je percipira kao pojavu koja ugrožava nezavisnost pravosuđa“, ističu iz Sudskog savjeta.

Što se tiče izjave ministra Adžića, navode da vjeruju da ona nije bila upućena sudijama Upravnog suda Crne Gore, i da će Vlada Crne Gore u duhu temeljnih principa demokratske države izraziti poštovanje prema sudskim odlukama.

„U demokratskoj državi u kojoj je na snazi vladavina prava, nijedna od tri državne vlasti ne djeluje u sopstvenom interesu, već u interesu naroda kao cjeline i sve tri vlasti moraju djelovati na osnovu prava i u okviru ograničenja propisanih pravom. Kriminalci i mafijaši nisu zaogrnuti sudijskim togama, već sudijsku funkciju obavljaju časni, pošteni i marljivi ljudi, i to u veoma teškim i nebezbjednim uslovima, što je sigurno poznato ne samo ministru unutrašnjih poslova, već i široj javnosti. Zato još jednom naglašavamo da sudije svoje odluke donose ne u strahu od bilo koga, već onako kako su se i zakleli, savjesno, samostalno, nepristrasno, pošteno, pravično i odgovorno po Ustavu i zakonu“, zaključuje se.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA