Sudski savjet danas o tunelu, dolazi i Savić

Sudski savjet raspravljaće danas o tunelu prokopanom ispod Višeg suda, i eventualnoj odgovornosti čelnika te institucije Borisa Savića. Sjednica je zakazana ranije na inicijativu ministra pravde Marka Kovača, a prisustvovaće joj i Savić.

Prvobitno je sjednica zakazana zbog dugotrajnih postupaka i nedonošenja presuda, pa se došlo u situaciju da skoro 1.000 optuženih za organizovani kriminal i druga teška krivična djela budu pušteni iz pritvora. 

Međutim, istražitelji su u međuvremenu otkrili tunel prokopan od privatnog stana u Njegoševoj ulici, do depoa Višeg suda. Tunel je otkriven 11. septembra, a do danas je poznato da je osumnjičeno šest ljudi. 

Sagovornik RTCG-a iz pravosudnih struktura kaže da Sudski savjet nema velike nadležnosti kada je ovaj slučaj u pitanju, ali da se može otvoriti pitanje eventualne odgovornosti nekog od rukovodilaca u Višem sudu.

Forenzičari su izuzeli tragove iz stana, koji će biti predmet vještačenja, a istražiteljima su odmah nakon otkrivanja tunela dostavljeni i snimci sa zgrada u Njegoševoj ulici.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost raspravljalo je u petak o tunelu, a pritom još nije završen popis svih stvari koje se nalaze u depou. Vjeruje se da bi to moglo da bude urađeno do utorka.

Po saznanjima RTCG , unutar tunela nađeni su i meci tokom uviđaja.

Iz Uprave policije potvrđeno je da je u srijedu veče u blizini Podgorice pronađen kombi, za koji se vjeruje da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu.

Na nedavnoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora (BOK) konstatovano je i da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja „najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem“.

Prethodno je televizija „Vijesti“ objavila da je sjednica Sudskog savjeta zakazana za srijedu.

foto:gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA