Sud: Savjet RTCG hitno da izabere direktora umjesto Raonića

Pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, kojom je potvrđena presuda Osnovnog suda da je Boris Raonić nezakonito imenovan za generalnog direktora Javnog servisa RTCG, Savjetu RTCG je naloženo da izabere direktora od ostalih kandidata koji su konkurisali za tu funkciju, piše CdM.

Ukoliko Savjet RTCG to ne uradi i raspiše novi konkurs RTCG-u prijeti velika odšteta, koju bi u tom slučaju morao da isplati u skladu sa Zakonom o parničnom postupku. Nakon objavljivanja ove pravosnažne presude Savjet RTCG se još uvijek nije oglasio.

“Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kom postupku tuženi ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom. Osim toga, postojanje pravnog interesa kao procesne pretpostavke za pokretanje parnice tužbom Zakon o parničnom postupku predviđa tuzbe za utvrđenje, a u konkretnom slučaju se radi o preobražnoj tužbi”, piše između ostalog u presudi Višeg suda u koju je CdM imao uvid.

Osim Raonića i Markovića za generalnog direktora konkurisali su i Milutin Stijepović i Srđan Čović.

Početkom januara ove godine, podsjetimo, objavljeno je da je odluka RTCG o naimenovanju Raonića za generalnog direktora Javnog servisa nezakonita.

Osnovni sud u Podgorici presudio je tada u korist novinara Nikole Markovića. U tužbi koju je Marković podnio pisalo je da je postupak po kome je Savjet Javnog servisa ocjenjivao koji kandidati su ispunili uslove za naimenovanje generalnog direktora te kuće sadržao niz nepravilnosti.

Juče je objavljeno da je podgorički Viši sud potvrdio presudu Osnovnog suda, prema kojoj je Boris Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora Javnog servisa.

Izvor: CdM

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA