Studija: Broj mlađih osoba oboljelih od raka porastao za skoro 80 odsto

Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina je u zadnje tri decenije porastao za gotovo 80 odsto, pokazuju rezultati najveće studije koja se bavi tom tematikom. Globalni broj oboljelih od raka je porastao s 1.82 miliona 1990. na 3.26 miliona 2019., dok je smrtnost od raka osoba mlađih od 50 godina porasla za 27%.

Istraživanje je pokazalo da na svijetu godišnje od raka umire više od milion ljudi mlađih od 50 godina. Stručnjaci za sada ne mogu sa sigurnošću reći što stoji iza ovako velikog porasta oboljelih od karcinoma, a smatraju da su među uzrocima loša ishrana, korištenje alkohola i duvana, slaba tjelesna aktivnost i pretilost. 

Prvo istraživanje takve vrste koje je ispitalo problem na globalnom nivou

„Od 1990. godine su učestalost i smrtnost ranih oblika raka značajno porasli na globalnom nivou. 

Prethodne studije su pokazale su da je u posljednjih nekoliko decenija u raznim dijelovima svijeta u porastu učestalost pojave raka kod mlađih od 50 godina. Većina prethodnih studija bila je usredsređena na regionalne i nacionalne razlike. Naučnici su u ovoj globalnoj studiji analizirali podatke iz 204 zemlje koji pokrivaju 29 vrsta raka. Proučili su nove slučajeve, smrtne slučajeve, zdravstvene posljedice i čimbenike rizika za ljude u dobi od 14 do 49 godina kako bi procijenili promjenu situacije između 1990. i 2019. godine.

Porast slučajeva raka od 79 odsto 

U 2019. je bilo 3.26 miliona novih dijagnoza raka među mlađima od 50 godina, što je povećanje od 79% u odnosu na 1990. godinu. Rak dojke predstavljao je najveći broj slučajeva i povezanih smrti. Između 1990. i 2019 je najbrže porastao broj slučajeva ranog početka raka prostate. 

Godine 2019. je 1.06 miliona osoba mlađih od 50 godina umrlo od raka, što je povećanje od 27% u odnosu na brojku iz 1990. godine. Nakon raka dojke, najveći broj smrtnih slučajeva povezan je s rakom dušnika, pluća, želuca i crijeva. Najveće povećanje broja smrtnih slučajeva zabilježeno je među osobama s rakom bubrega ili jajnika. 

Najveće stope novih dijagnoza raka su u 2019. zabilježene u Sjevernoj Americi i zapadnoj Evropi. Zemlje s niskim i srednjim prihodima takođe su bile pogođene, a najviše stope smrtnosti među mlađima od 50 godina bile su u Istočnoj Evropi i središnjoj Aziji.  

Objava studije u časopisu BMJ Oncology uslijedila je nakon što je dobrotvorna organizacija Cancer Research UK utvrdila da je napredak u liječenju raka pomogao spasiti 1.2 miliona života u Velikoj Britaniji od sredine 1980-ih.

Foto: Pixabay

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA