Studenti ETF-a dobili najmoderniju digitalnu laboratoriju

Najmodernija laboratorija u formi digitalne trafostanice, koja je danas otvorena na Elektrotehničkom fakultetu (ETF), omogućiće studentima novi nastavni sadržaj i praktičan rad sa najnovijim tehnologijama i na realnim modelima.

To je poručeno sa otvaranja digitalne laboratorije, za koju je najsavremeniju opremu i softverske licence, u vrijednosti od 15 hiljada eura, donirala kompanija Siemens.

V.d. dekana Elektrotehničkog fakultata Miloš Daković, kazao je da mu je zadovoljstvo što su ugostili predstavnike Siemensa i očekuje da će se na novoj laboratorijskoj opremi obučavati buduće generacije studenata, koji će stečena znanja primjenjivati u praksi.

„Radi se o modernoj opremi vezanoj za elektroenergetiku i elektroenergetske sisteme, koja uključuje napredne savremene informaciono-komunikacione tehnologije. Ovo će veoma značiti našim studentima, koji će kroz obrazovanje na osnovnim, a posebno na master studijama i kasnije kroz naučno istraživački rad koristiti ovu opremu za otkivanje novih postupaka i procedura što će sve dati dodatnu vrijednost ukupnoj elektroenergetici“, poručio je Daković.

Direktorka Siemensa u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, Medeja Lončar, kazala je da ta kompanija spaja fizički sa digitalnim svijetom i stvara tehnologije koje transformišu svakodnevicu svih nabolje.

„Zato je važno da ulažemo u obrazovanje i buduće inovatore, stvaramo fakultetske centre za praktično učenje i mlade suočavamo sa stvarnim inženjerskim izazovima. Saradnja industrije i akademske struke je način kako se premošćuje jaz između teorije i prakse, a nove generacije uvode u realni svijet. Živimo u tehnološki najnaprednijem trenutku, onom u kojem su upravo tehnologije pokretači promjena, a progres zemalja zavisi od toga koliko smo spremni i inovativni”, poručila je Lončar i dodala da donacija kompanije upravo ima svrhu da pomogne i pripremi buduće inženjere za svijet koji se ubrzano mijenja.

Svečanom otvaranju najmodernije laboratorije prisustvovali su i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, direktor sektora Smart Infrastructure (Pametna infrastruktura) u Siemensu Srbija Srdan Srdanović, direktorka odjeljenja Komunikacija i odnosa sa državnim institucijama za Adriatik region u kompaniji Siemens Jovana Vukotić, vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici Zoran Miljanić

foto:PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA