Staze na planinama dobro markirane, turisti neopremljeni

Aktivnosti Gorske službe spašavanja uveliko su počele, a od početka godine spasioci su imali pet spasilačkih akcija.

Načelnik GSS Željko Loncović kazao je u emisiji „Mreža“ na TVCG da su staze na planinama dobro amrkirane, a da su najveći problem turisti koji uvijek traže nešto neočekivano i idu u planinske pohode nepripremljeni. 

„Na Durmitoru ima i ljeti dosta zaostalog snijega, a planinari često nisu opremljeni i nisu dovoljno upoznati sa terenom“, kazao je on. 

Kad se traži pomoć tokom planinarenj, Lonvocić navodi da je nužno da se daju tačne koordinate.

„Kod životno ugroženih planinara vrijeme je presudni faktor, i ukoliko se zbog netačnih podataka to utiče direktno na njegovu bezbjednost. Mada, sada na telefonima postoje vrlo praktične aplikacije koje pomažu tokom slanja GPS signala i koordinata“, pojasnio je Loncović. 

Loncović je istakao da je blizu 90 odsto njihovih intervencija bilo za strane državljane.

„Turisti i planinari moraju biti upoznati i informmisani. Tu su lokalna turistička organizacija i Nacionalni park za sve informacije“, kazao je on. 

Loncović je istakao da se mora napraviti razlika između turističkoh i planinskog vodiča.

„Turistički vodič nije vodič za planinu, a planinski vodiči su obučeniji i kompetentni. U Crnoj Gori ima 50-tak vodiča i smatram da je to dovoljno. Naglasio bih da većina turista ne uzima vodiča, mada to nije ni zakonska obaveza. Mi ne možemo ljude primoravati da vode vodiča sa sobom“, zaključio je on. 

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA