Stanovnici Crne Gore najmanje konzumiraju krompir u regionu

Stanovnici Crne Gore najmanje konzumiraju krompir u regionu, a prosječna potrošnja ovog povrća po osobi u našoj zemlji je samo 31 kilogram.

Podsjetimo, kilogram krompira se na podgoričkim pijacama staje 90 centi.

Veb stranica „Vivid Maps“ podijelila je na svom sajtu zanimljive podatke o konzumaciji krompira u Evropi na godišnjem nivou. 

Mapa je kreirana prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) iz 2020. godine, a prikazuje prosjek konzumacije krompira u kilogramima po stanovniku svake evropske države.

Evropske zemlje smatraju se najvećim potrošačima ove namirnice, a na prvom mjestu stanovnici Bjelorusije s 170 kilograma po stanovniku godišnje.

Prate ih stanovnici Ukrajine sa 126 kilograma, a treće mjesto dijele Poljska i Rumunija, čiji stanovnici u prosjeku godišnje pojedu do 100 kilograma godišnje.

Stanovnici BiH našli su se na petom mjestu ove mape sa prosječnom konzumacijom od 92 kilograma. Ispred BiH nalazi se Holandija koja konzumira jedan kilogram više od stanovnika BiH.

Kada je riječ o regionu, najbliža BiH po konzumaciji krompira je Sjeverna Makedonija s potrošnjom od 61 kilogram godišnje. 

Stanovnici Albanije i Slovenije potroše do 46 kilograma godišnje po osobi.

U Srbiji je prosjek 44 kilograma, a u Hrvatskoj 40 kilograma. 

Izvor: RTCG

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA