Šta zaista znače termini koje sve češće čujemo

Riječi stranog porijekla, ili stručni termini nerijetko se odomaće u svakodnevnoj upotrebi. Iako su postali dio opšteg leksičkog fonda, upitno je koliko građani znaju koje je pravo značenje istih. Tako u se u poslednje vrijeme srijećemo sa terminima poput: superćelijska oluja, hedžing aranžman, bodišejmovanje, trolovanje, gejming, infodemija … i mnogim drugima. Neke od tih termina objasnićemo u nastavku.

Superćelijska oluja – termin koji je, makar na Balkanu obilježio ovo ljeto. Velike materijalne štete, ali i ljudske žrtve u zemljama regiona pripisane su upravo ovom prirodnom fenomenu. Riječ je o rijetkoj ali opasnoj vremenskoj neopogodi koja izaziva snažne i olujne vjetrove, krupni grad a nekada i tornada. Praćene su grmljavinom i intenzivnom kišom, a mogu trajati i do nekoliko sati.

Superćelijske oluje nastaju kada hladna vazdušna masa stigne na pregrijano tlo, što uzrokuje ekstremnu termičku nestabilnost atmosfere.

Hedžing aranžman često se pominjao u crnogorskoj javnosti, u svijetlu dogovorenog hedžing aranžmana koji su Vlada Crne Gore i tadašnji ministar finansija Milojko Spajić ugovorili kao zaštitu od valutnog rizika kredita za auto-put Bar-Boljare. Najjednostavnije rečeno, hedžing je kreiran da minimizuje izlaganje nepoželjnom poslovnom riziku, ali takođe dozvoljava i da se profitira od te investicije.

Hedžing je mehanizam – strategija za smanjenje mogućih gubitaka i u realnom poslovanju preduzeća ili država i najbolje je da se posmatra kao osiguranje od rizika koji proizilazi iz poslovanja. Kada firma ili država odluči da hedžuje neki dug, one sebe osiguravaju od negativnih događaja.

Neke od riječi koje pretežno koristi mlađa generacija su i bodišejmovanje, trolovanje, gejming…

Tako izraz „bodišejming“ predstavlja oblik diskriminacije ljudi, najčešće žena, zbog njihovog fizičkog izgleda koji nije u skladu s aktuelnim shvatanjima lijepog.

Ovaj izraz je u sve češćoj upotrebi, a ismejavanje tijela može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem, uključujući poremećaje u ishrani, depresiju, anksioznost, nisko samopoštovanje i tjelesnu dismorfiju, kao i opšti osjećaj mržnje prema tijelu.

„Trolovanje“ je postalo nezaobilazan dio internet žargona. , a evo šta on zapravo definiše. Riječ je o namjernom remećenju komunikacije preko interneta:na društvenim mrežama, forumima, blogovima, u komentarima u onlajn izdanjima novina i sl. putem komentara i izjava.

U trolovanje može spadati namjerno iznošenje netačnih, neprovjerenih ili „prenaduvanih” informacija, potpirivanje neargumentovanih rasprava i svađa, vrijeđanje po bilo kom osnovu ili pokazivanje odlučne tvrdoglavosti pri branjenju neargumentovanih stavova itd.

Od onih najmlađih često ćemo čuti da su nas „prankovali“. Riječ je o namještaljci koju obično snima skrivena kamera, a sa namjerom da neku osobu dovede u smiješnu situaciju.

Radi se o terminima koje najčešće upotrebljavaju djeca kao posljedica trendova na TikToku i Jutjubu.

Kada je riječ  nošnjama muslimanskih žena širom svijeta, one se razlikuju od države do države. Marama se smatra znakom skromnosti i simbolom vjere, a ona koju nose muslimanke naziva se hidžabom. Hidžabi se nose u različitim stilovima i bojama, a vrsta koja se najčešće nosi na Zapadu pokriva glavu i vrat, ali ne i lice.

Nikab  je veo za lice koji obično ima prorez za oči, ali se može nositi i sa zasebnim zarom za oči, a uz njega ide prateća marama.

Burka je najzatvoreniji od svih muslimanskih velova, iz jednog je dijela i pokriva i lice i tijelo, često sa samo uskom mrežicom u predjelu očiju.

Pored hidžaba, nikaba i burke, koje su najpoznatije vrste odjeće muslimanki, postoji i dvodjelni veo koji se naziva al-almira, a sastoji se od tijesne kape od poliestera ili pamuka i marame koja se nosi preko nje.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA