Šta je pravilo 30-30 kog se treba pridržavati tokom grmljavine?

Tokom grmljavine, trebalo bi da se pridržavate određenih uputstava kako biste zaštitili svoj život i zdravlje. Na primjer, Uprava civilne zaštite u Hrvatskoj savjetuje građanima da izbjegavaju sve aktivnosti na otvorenom tokom nevremena.

Preporučuje se da zatvorite prozore i vrata, kao i da se držite dalje od prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači, piše N1 Zagreb.

Takođe, u ovom periodu treba izbjegavati tuširanje i kupanje. Neophodno je isključiti električne i klima uređaje. Ostanite u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što prestane grmljavina, savjetuju iz Uprave civilne zaštite.

Šta je pravilo 30-30?
Prema američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi, ako se nađete na otvorenom tokom oluje, trebalo bi da se pridržavate pravila 30-30.

Naime, pravilo 30-30 nudi najbolje smjernice za zaštitu od groma. Kada vidite munju, počnite da brojite dok ne čujete grmljavinu. Ako grmljavina uslijedi za 30 sekundi ili manje, to znači da je veoma blizu vas.

U ovom slučaju, to može biti opasna situacija i treba odmah da potražite sklonište. Ostanite unutra najmanje 30 minuta nakon što čujete posljednji prasak grmljavine.

Kada oluja prođe i nebo ponovo postane plavo, nemojte se zavaravati. Prijetnje od groma traju mnogo duže nego što većina ljudi shvata, zbog čega postoji ovo bezbjednosno pravilo od 30 minuta.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA