Srpski nacionalni savjet pisao Abazoviću: Traže ustavnu ravnopravnost ćiriličnog pisma

Srpski nacionalni savjet Crne Gore uputio je zahtjev premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću u kom traži podršku ustavnoj ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta naveli su da dugi niz godina, još od usvajanja najvišeg pravnog akta Ustava Crne Gore, “zapostavlja se ili pak potpuno izopštava upotreba ćiriličnog pisma u državnim institucijama“.

“Takav odnos prema tradicionalnom pismu na kojem je napisano gotovo sve što predstavlja istorijski i kulturni identitet Crne Gore doživljavamo kao brutalno kršenje Ustava i očiglednu diskriminaciju brojnog stanovništva, koja je već više puta viđena u prošlim i turbulentnim vremenima. Ćirilica za narode koji žive u Crnoj Gori: Crnogorce, Srbe, Bošnjake i Muslimane ima posebnu vrijednost”, navodi se u dopisu Srpskog nacionalnog savjeta, na čijem je čelu Momčilo Vuksanović.

Ćirilicom smo se, kažu oni, „upisali među civilizovane i istorijske narode Evrope i svijeta i njome su ispisani svi naši kulturni tragovi”.

“Ćirilicom je napisana najpoznatija naša knjiga Miroslavljevo jevanđelje, koju je Unesko uvrstio u ediciju „Pamćenje svijeta“ kao jedno od 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija, kao i Oktoih i druge knjige iz Crnojevića štamparije, čije štampanje predstavlja najznačajnije datume kulturne istorije Crne Gore. Ne postoji nijedan razlog za potiskivanje i napuštanje ćirilice, ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni lingvistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki. Ćirilica je bila i ostala jedna od osnovnih odrednica našeg identiteta”, dodaju iz Savjeta.

Njeno napuštanje, prema njihovim riječima, označava prekid sa “našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa”.

“Srpski nacionalni savjet Crne Gore je u prethodnom periodu, ukazivanjem na nepoštovanje i neusklađenost sa ustavnim normama, pokazao na neposredan i jasan način povređivanje ustavne garancije ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, sadržane u članu 13 st. 2 Ustava Crne Gore, na osnovu koje je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore uputio preporuku svim državnim institucijama da u skladu sa svojim nadležnostima normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma. Cijeneći principijelni pristup Vlade Crne Gore, na čijem ste Vi čelu, u rešavanju važnih identitetskih pitanja insistiramo na konkretnoj podršci Vlade ustavnoj ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, što se posebno odnosi naš imperativni zahtjev da sve državne institucije koje su u nadležnosti Vlade Crne Gore bez odlaganja normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma”, dodaju u saopštenju.

Iz Savjeta insistiraju da u najavljenom popisu stanovništva obavezno bude zastupljena i popisnica na ćiriličnom pismu, kako bi, kako kažu, “građani Crne Gore imali mogućnost da u potpunosti ostvare svoja legitimna ustavna prava”.

“Kao krovna organizacija srpskog naroda, registrovana kod Vlade Crne Gore, koja legitimno i u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom zastupa identitetska pitanja, neuvažavanje našeg zahtjeva ocijenili bi smo kao očiglednu diskriminaciju, a budući popis stanovništva kao nevažeći i protivustavan”, zaključuju iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA