SPUCG traži izgradnju novog studentskog doma u Podgorici

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) podnio je zahtjev za izgradnju novog studentskog doma u Podgorici. Zahtjev je upućen i najvišim državnim instancama, te očekuju da novoizabrana 44. Vlada Crne Gore po istom postupi.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG, Andrej Vukčević ističe da je izgradnja novog studentskog doma u bilo kom trenutku, u bilo kom studentskom centru u Crnoj Gori, dobrodošla i da je to nešto što je u javnom interesu.

„U Podgorici kao glavnom gradu u posljednjem periodu postaje jasno da je novi studentski dom nužan, iz prostog razloga što je u proteklih par godina sve više studenata koji ispunjavaju sve formalne uslove za ostvarivanje prava na smještaj u studentskom domu, međutim zbog ograničenih kapaciteta to ne mogu da urade“,  kazao je Vukčević.

Podsjeća da je posljednje izgrađeni studentski dom otvoren prije više od deceniju, 2013. godine, a da je od tada porastao broj studenata koji studiraju u Podgorici kako na državnom, tako i na privatnim univerzitetima.

Posljednjih godina su rasle i cijene privatnog smještaja, koji stoga postaje nepristupačan za studentski budžet. Zbog ovakvih težih uslova pri kojima studenti koji ne dobiju mjesto u domu treba da traže smještaj, SPUCG se zalaže da otvaranjem novog studentskog doma ostatak raspoloživih mjesta po objektivnim kriterijumima treba podijeliti studentima koji određenu godinu studija ne upisuju po prvi put. Po dosadašnjem predmetnom pravnom aktu pravo na studentski dom su mogli ostvariti samo studenti koji određenu godinu studija upišu po prvi put.

„Imajući u vidu koliko problema može da izazove iznajmljivanje privatnog smještaja za jednog studenta i njegovu porodicu, smatramo da pravilnik treba da predvidi i studente koji određenu godinu ne upisuju po prvi put, ali da se i oni rangiraju prema određenim kriterijumima. Ukoliko se ispuni inicijativa za izgradnju novog studentskog doma sa ozbiljnim kapacitetima, smatramo da će u godinama koje dolaze barem dio studenata koji se nalaze u toj situaciji moći da zadovolje potrebu za smještajem“, saopštio je Vukčević.

Vukčević napominje da su zgrade prve i druge faze studentskih domova u Podgorici stare i potrebno ih je renovirati, a što zahtjeva dosta novca i vremena. SPUCG stoga kontinuirano ulaže napore kako bi se postepeno poboljšao kvalitet smještaja u ovim studentskim domovima.

„Mislim da sa nekoliko konkretnih ulaganja možemo doći do vidljivijih promjena koje bi studentima omogućile kvalitetniji život. Pogotovo mislim na uvođenje klimatizacije u prvoj i drugoj fazi studentskog doma koja bi zaista olakšala boravak u domu u toku kako ljetnih, tako i zimskih mjeseci. Nekoliko ljetnih mjeseci je jako teško fizički izdržati u Podgorici i mislimo da je klimatizacija jedna od narednih investicija koja se mora prioritizovati“, naveo je on.

Ovo je samo dio pitanja koja se trebaju aktuelizovati u susret 17. novembru, kao Međunarodnom danu studenata. Problematika na koju se već godinama u Crnoj Gori traži odgovor je i neusklađenost između potreba tržišta rada i sistema visokog obrazovanja.

„Imali smo dosta nestabilnu političku situaciju i nedovoljno političke volje da se uhvati u koštac sa neusklađenošću između potreba tržišta rada i sistema visokog obrazovanja kroz Zakon o visokom obrazovanju, ali i neke druge zakone koji tangiraju konkretne zakonom uređene profesije, poput advokature, tužilaštva, sudstva… Zbog neujednačenosti sa sistemom 3+2 imamo velike probleme sa ostvarivanjem uslova za polaganje Pravosudnog ispita“, istakao je predsjednik SPUCG.

Osim težnje da skrene pažnju na ove probleme i krene sa njihovim rješavanjem, SPUCG ovogodišnji Međunarodni dan studenata planira da obilježi objavljivanjem prvog broja časopisa “Glasnik studenata UCG” i nizom drugih aktivnosti na cijelom Univerzitetu.

Foto: Mediabiro

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA