Softver za prepoznavanje lica sporan: MUP ćuti, a prava se krše

Softver za biometriju „Better Tomorrow“, namijenjen za nadzor javnih površina, a čije su kamere za prepoznavanja lica postavljene su u Podgorici, Baru i Budvi jako je sporan i krši ljudska prava.

To smatra izvršni direktor BIRN-a Vuk Maraš. 

Maraš je kazao da je ovaj model jako sporan iz ugla mogućnosti zloupotrebe ljudskih rpava.

„Svaki građanin mora biti toga svjestan. Ovaj sistem može lako da se zloupotrijebi, a ljudska prava se masovne krše“, rekao je Maraš tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTCG.

Maraša zabrinjava što Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako tvrdi, ćuti sve vrijeme i ne želi da javnosti otkrije podatke.

„Ovaj sistem može negativno da se reflektuje na sve nas. Nadam se da će agencija za zaštitu ličnih podataka ukinuti dozvolu MUP-u i da će se sve krenuti iz početka. Ovdje je opseg kršenja ljudskih prava ogroman i to nije moguće za državu koja planira da uđe u i koja mora da poštuje standarde privatnosti“, dodao je on. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora je zemlja sklona aferama za kršenja prava o privatnosti. 

„Te kamere tehnički omogućavaju da vas snima u sopstvenom stanu. Za nadzor se mora tražiti posebna saglasnost. Institucije pozivamo da nas zaštite, a ja sam lično izgubio vjeru i andu da će nam MUP dati neke informacije. Na ovo zaista ne možemo da ćutimo. Jedino ko je na potezu jeste Agencija za zaštitu ličnih podataka“, poručio je Maraš.

Maraš se nada da će upravo Agencija dati precizne podatke gdje se kamere tačno nalaze.

„U našim stanovima mi moramo imati punu privatnost“, smatra Maraš. 

Novinar BIRN-a Ivan Ivanović smatra da su jako konfuzne izjave bivših i aktuelnih ministara oko softvera.

„To nam je i bio alarm za istraživanje. Ovo je jako kompleksan sistem“, kazao je on. 

Ivanović tvrdi da su pitanja upućena MUP-u poslali prije više od pola godine.

„Međunarodna konvencija je nedavno usvojila zakon koji propisuje strogu zabrana biometrijskog nadzora, osim u izuzetnim okolnostima, što znači na zahtjeve sudova“, zaključio je Ivanović. 

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA