Socijalni savjet u subotu o starosnoj granici za penzije

Sjednica Socijalnog savjeta na kojoj bi trebalo da se postigne kompromis o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju zakazana je za subotu, potvrđeno je portalu Dnevno.me iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Početkom novembra stupila je na snagu odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osigiranju, a kojim je bio definisan odlazak u starosnu penziju muškarcima sa 66 godina i ženama sa 64 godine, uz minimum 15 godina staža osiguranja. Ustavni sud je obrazložio da takva odredba diskriminiše muškarce.

Istom odlukom Ustavni sud je naložio Vladi da u roku od 30 dana do 4. decembra pripremi i Skupštini pošalje izmjenu ovog člana kojim bi se definisala nova starosna granica.

Ustavni sud nije prihvatio ni inicijative za ocjenu ustavnosti odredbe člana 17 stav 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se definiše da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju sa 40 godina radnog staža i 61 godinu života.

Sada je jedini uslov za sticanje penzije ostao punih 40 godina staža osiguranja.

Zamjenica generalnog sekretara USSCG Ivana Mihajlović kazala je da su nakon sporne odluke Ustavnog suda pokrenuli sveobuhvatnu kampanju sa ciljem ukazivanja na, kako navodi, štetne posljedice takve odluke na veliki broj građana/ki Crne Gore. 

Podsjeća i da su odmah po objavljivanju sporne odluke uputili predsjedniku Skupštine, svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore i Vladi Crne Gore inicijativu za hitno postupanje po navednoj odluci sa predlogom izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

„S obzirom na to da se Odlukom Ustavnog suda traži izjednačenje godina života muškarca i žene kao uslova za odlazak u starosnu penziju, a kako se ne bi umanjilo postojeće pravo žena, USSCG je u svom predlogu tražila da se žene i muškarci izjednače na 64 godine života i 15 godina staža osiguranja kao uslov za sticanje starosne penzije. Istovremeno, USSCG je pomenutim predlogom tražila da se kao osnov za sticanje penzije prepoznaju i osiguranici koji imaju 40 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju bez obzira na godine života“, podsjeća Mihajlović.

USSCG je, ujedno, uputila predsjedniku Socijalnog savjeta zahtjev za hitno održavanje sjednice Socijalnog savjeta na ovu temu.

„Sjednica Socijalnog savjeta zakazana je za 02. decembar, kada očekujemo da se kroz konstruktivni dijalog postigne kompromis o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u najboljem interesu građana/ki Crne Gore. Ukoliko kompromis bude postignut, vjerujemo da će Vlada u najkraćem roku dostaviti Skupštini Crne Gore Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Za očekivati je da poslanici/ce u Skupštini Crne Gore u tom slučaju ovom zakonskom rješenju daju prioritet imajući u vidu njegov značaj“, kazala je Mihajlović.

USSCG će se, kako navodi, zalagati da se kroz izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predvidi odredba po kojoj osiguranik sa navršenih 40 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju stiče pravo na penziju bez obzira na godine života što smatramo relanim, održivim i nadasve pravednim rješenjem.

„U tom smislu očekujemo razumijevanje i podršku socijalnih partnera i Vlade Crne Gore“, zaključila je Mihajlović.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA