SMCG: Od juče za novinare i medijske radnike uvećane dnevnice za rad nedjeljom

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) podsjetili su da je nakon 6 mjeseci odgađanja, stupila na snagu odredba novog Opšteg kolektivnog ugovora po kojoj počinje isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom i za zaposlene u medijima.

„Prva nedjelja za koju se obračunavaju uvećane dnevnice novinarima i ostalim medijskim radnicima bila je juče, 2. jula. Po članu 15 Opšteg kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenog uvećava se po času najmanje 80% za rad nedjeljom a te odredbe se sada moraju pridržavati i medijska preduzeća“, saopštili su iz SMCG.

Iz SMCG podsjećaju da je Opštim kolektivnim ugovorom koji je stupio na snagu početkom ove godine bilo predviđeno da se isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom u medijima neće primjenjivati 6 mjeseci od dana stupanja na snagu tog ugovora. U tom periodu, kako navode, bilo je predviđeno da sindikati i poslodavci iz medijske djelatnosti vode pregovore o zaključenju novog Granskog kolektivnog ugovora a ako se ugovor ne zaključi u tom periodu, primjenjivaće se odredba o uvećanju dnevnica nedjeljom i za medijske radnike.

Pregovori su pokrenuti na predlog Sindikata medija Crne Gore i Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti, ali još nema dogovora sa poslodavcima.

„Sindikat medija, svakako, ostaje posvećen postizanju kompromisa sa poslodavcima oko novog Granskog kolektivnog ugovora ali smatramo da i poslodavci moraju prihvatiti dio naših zahtjeva, kako bi taj ugovor donio bar neke nove benefite zaposlenima u medijima. Istovremeno, pozivamo sve medijske radnike da insistiraju na isplati dnevnica za rad nedjeljom jer je to pravo, po novom Opštem kolektivnom ugovoru, već steklo na hiljade zaposlenih u drugim djelatnostima početkom ove godine. Na ovaj način, biće i poboljšana generalno loša primanja medijskih radnika odnosno nagrađeni oni zaposleni koji rade nedjeljom, kada najveći broj zaposlenih građana odmara, što je i osnovna suština ove odredbe“, zaključili su iz SMCG.

Foto: SMCG

NIKŠIĆ PROGNOZA