Slovenija poklanja Crnoj Gori sedam brodskih topova i 112 salvi za potrebe Vojske

Ministarstvo odbrane Republike Slovenije doniraće Ministarstvu odbrane Crne Gore sedam brodskih topova i 112 salvi za potrebe Vojske Crne Gore, dok će Ministarstvo odbrane Crne Gore Republici Sloveniji donirati avion G4 Super Galeb i helikopter Gazela, koji će služiti kao vojni muzejski eksponati na aerodromu Cerklje.

Ove donacije predmet su dva sporazuma koja su tokom Sajma odbrane, zaštite i spasavanja „Sobra“ u Gornjoj Radgoni potpisali generalni direktori direktorata za logistiku Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Slovenije, pukovnik dr Vladan Martić i mr Željko Kralj.

Pukovnik Martić je naglasio da se radi samo o jednom od projekata saradnje dva ministarstva odbrane i podsjetio da je nedavno potpisan Ugovor o zajedničkoj nabavci bespilotnih letjelica po međuvladinom modelu G2G (Government to Government).

Predstavnici slovenačkog Ministarstva odbrane istakli su odličnu saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane, pogotovo među pripadnicima vojski u međunarodnim operacijama i misijama, kao i u razmjeni i očuvanju vojnog nasljeđa Crne Gore i Slovenije.

Planirano je da crnogorska donacija stigne u Cerklje za nekoliko sedmica, dok se isporuka slovenačke donacije Crnoj Gori očekuje do kraja mjeseca.

Foto: MO Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA